Ezekben az országokban a legjobb felnőni

A U.S. News 2023-as globális felmérésében 17 ezer embert kérdezett meg arról, hogy mennyire elégedettek országukban a gyermeknevelés feltételeivel, és a skandináv országok kerültek ki győztesként.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint Svédország és Norvégia, amelyeket a legjobb helyeknek tartanak a gyermeknevelésre, a bruttó hazai össztermékük több mint egy százalékát fordítják a kora gyermekkori nevelésre és gondozásra, míg az Egyesült Államokban ez az arány kevesebb mint 0,5 százalék.

A felmérés során a válaszadók az emberi jogok, a családbarát környezet, a nemek közötti egyenlőség, a boldogság, a jövedelmi egyenlőség, a biztonság, valamint a jól fejlett közoktatási és közegészségügyi rendszer alapján értékelték az országokat. Magyarország a 28. helyen végzett a rangsorban, Dél-Korea mögött.

Az öt legjobb ország a gyermeknevelés szempontjából a következők:

5. Hollandia

Hollandiában a szülők közül az egyik 26 hét szülői szabadságot vehet igénybe, amelyből kilenc hét fizetett, a másik szülő pedig 6 hét fizetett szabadságot kap, amit a baba születésétől számított fél éven belül muszáj kivenni. Az oktatásban a lexikális tudás helyett a kritikai gondolkodásra, az együttműködésre és a gyerekek bátorítására helyezik a hangsúlyt, a képességfejlesztésre és az együtt gondolkodásra koncentrálva.

4. Dánia

Dániában mindkét szülő 24 hét fizetett szülői szabadságot kaphat, valamint 4 hét a szülés várható ideje előtt. Az oktatásban a gondolkodásra tanítás dominál, és fontos, hogy a diákok jól érezzék magukat a feladatok elvégzése közben. Az iskolai élet része az éneklés és a szabad levegőn való mozgás, valamint a "bízz magadban" szemlélet.

3. Finnország

Finnországban a terhes nők 40 nap fizetett szabadságot vehetnek ki, és mindkét szülő számára 160 nap szabadság áll rendelkezésre. Az oktatás ingyenes, csak a felsőoktatásért kell fizetni, és a gyerekek igényeit és képességeit is figyelembe veszik, a tanárokat pedig nem korlátozzák, maguk választhatják ki a használt tankönyveket, oktatási segédanyagokat valamint a pedagógiai módszert is.

2. Norvégia

Norvégiában a szülők választhatnak 49 hét fizetett szabadság és 59 hét 80 százalékos fizetés között. Az oktatási rendszer ingyenes, az alkalmazható tudásra összpontosítanak, az egyenlőség az alapelv, és a gyerekeket nem stresszelik, a verseny szó pedig lényegében ismeretlen számukra.

1. Svédország

Svédországban a szülők 480 nap fizetett szülési szabadságot kapnak, örökbefogadás esetén is. A svédek szerint az oktatás formálja a társadalmat, ezért sokat áldoznak rá. Az oktatás ingyenes, a tankönyveket, eszközöket, étkezést és utazásokat az állam biztosítja, kevesebb hangsúlyt fektetve a tárgyi tudásra, inkább a készségfejlesztésre.