Új ellenőrzési rendszer a magyar kórházakban

Megbízható forrásokból származó információk szerint újfajta ellenőrzések kezdődnek a magyar kórházakban, melyek során a dolgozók és a betegek munkahelyi, illetve kórházi jelenlétét fogják ellenőrizni.

A Válasz Online portálon kiszivárgott információkat az RTL Híradóban megerősítette a Belügyminisztérium, mely szerint a kórházi dolgozók munkahelyi jelenlétét váratlanul is ellenőrizhetik. Az ellenőrzések elsősorban a munkafolyamatokra fognak koncentrálni, a betegek igazoltatása nem történik meg, de jelenlétüket vizuálisan ellenőrzik.

Az RTL Híradó riportja alapján az Egészségügyi Ellenőrzés Felügyeleti Szolgálatot a Belügyminisztérium hozta létre, céljuk a betegek ellátásának hatékonyságának növelése. A szolgálat további feladatai között szerepel a betegjogok biztosítása, a betegvárakozás vizsgálata, a várólisták kialakulásának okainak feltárása, valamint az állami anyagi források felhasználásának ellenőrzése.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint az intézkedés csupán látszatintézkedés, amely nem fogja megoldani a kórházakban tapasztalható szakemberhiány problémáját, valamint az alulfinanszírozottságot. Jelenleg nem ismert, hogy az ellenőrzések milyen következményekkel járhatnak, illetve hogy a kórházakat megbüntetik-e az esetleges szabálytalanságok miatt.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a jelenléti ívek vizsgálata is szükséges lenne, mivel állításuk szerint a dolgozóknak havonta átlagosan egy műszaknyi túlórát nem fizetnek ki. Soós Adrienne, a szakszervezet elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy az átadás-átvételi feladatok miatt általában hamarabb érkeznek és később távoznak a dolgozók, ám ezt az egyhavi bérrel megegyező pluszmunkát nem számolják el nekik.

Egyelőre nem világos, hogy az ellenőrök a műtőkbe is betekintenek-e, annak érdekében, hogy meggyőződjenek arról, valóban zajlanak-e az operációk. Az Országos Kórházi Főigazgatóság az ellenőrzésekről levélben értesítette az állami intézményeket, és legalább kétfős mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg a kórházakban.

A kórházak adóssága jelentős mértékben nőtt az elmúlt időszakban: március végén az egészségügyi intézmények tartozása majdnem 110 milliárd forint volt, beleértve az egyetemi és egyházi szolgáltatókat is. 2023-ban a kórházak adóssága átlagban havonta 3,7 milliárd forinttal nőtt, míg 2024-ben ez az összeg már havi 20 milliárdra emelkedett. A Válasz Online szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) azért ellenőrzi a betegeket, mert a kórházak csak akkor kapják meg az ellátottak utáni finanszírozást, ha a páciensek az egyes beavatkozásokhoz előírt időt bent töltik az intézményben.