Putyin utasításai a Nyugat elleni szövetség számára

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a kormányt, hogy terjesszen elő javaslatokat a gabonakereskedelem India és Kína felé történő megkönnyítésére, és dolgozzon ki további támogatásokat az orosz gazdálkodók számára.

Az orosz elnök által támogatott kezdeményezés célja, hogy a gabonavevők közvetlenül vásárolhassanak a termelőktől, ezzel is erősítve az Oroszországot is magába foglaló BRICS-országok csoportján belüli kereskedelmet. Putyin már a BRICS-csoport októberi csúcstalálkozóján is jelezte támogatását az elképzelés mellett.

A javaslatok kidolgozására Mihail Miszustin miniszterelnöknek és Elvira Nabiullina jegybankelnöknek július 1-jéig van határideje.

Putyin emellett arra is felhívta a kormány figyelmét, hogy szükséges további támogató intézkedéseket kialakítani az orosz gazdák számára, mint például a finanszírozás bővítése és az üzemanyagellátás biztosítása.

Oroszország az előző év őszén kénytelen volt ideiglenesen megtiltani a dízel- és benzinexportot, mivel hazai piacon üzemanyaghiány alakult ki és az árak emelkedtek a betakarítási időszakban. Bár ezeket a korlátozásokat később nagyrészt feloldották, az ország március 1-től hat hónapra újra bevezette a benzinexport tilalmát, néhány kivétellel, hogy megelőzze az esetleges további üzemanyaghiányt.

: Reuters