A Tisza Párt négy polgármesterjelöltet indít Budapesten

A TISZA Párt négy polgármester-jelöltet indít a 2024. június 9-i önkormányzati választáson Budapesten, köztük közösségszervezőt, kulturális menedzsert, közgazdászokat és egy filmes, vendéglátóipari szakembert.

A jelöltek között van két olyan kerület, ahol a kormánypártiak, és két olyan kerület, ahol az ellenzéki vezetés van hatalmon. A Tisza Párt célja, hogy ezeken a területeken is megmérettessen magát. A jelöltek a következők: Barna Judit Annamária a X. kerületben, Kőbányán, Orbán Árpád az XI. kerületben, Újpesten, Dálnoki Áron a XVII. kerületben, Rákosmentén, és Balogh Balázs a XVIII. kerületben, Pestszentlőrincen és Pestszentimrén indulnak.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke korábban kijelentette, hogy bár már nincs elég idejük főpolgármester-jelöltet állítani és többséget szerezni a közgyűlésben, de fővárosi listát állítanak, amelyhez legalább három kerületben kell polgármesterjelöltet indítaniuk.

A Tisza Párt jelöltjei között van, aki már felvette az induláshoz szükséges ajánlóíveket, de a politikai szövetségük rövid életűnek tűnik. Magyar Péter a közösségi oldalán tette közzé a jelöltek listáját, és arról is beszámolt, hogy szavazatokat gyűjtenek a közelgő választásra.

A XVIII. kerületben Balogh Balázs filmes, vendéglátóipari szakember lesz a polgármesterjelöltjük, a XVII. kerületben Dálnoki Áron közgazdászt, a X. kerületben Barna Judit Annamária közösségszervező és kulturális menedzsert, a XI. kerületben pedig egy másik közgazdászt, Orbán István Árpádot indítják. A XVIII. kerületben két egyéni képviselőjelöltje is lesz a Tisza Pártnak. Balogh Balázs a polgármester-jelöltség mellett egyéniben is megméreti magát a 3. számú választókerületben, a 9. számú körzetben pedig Markovits Szilvia indul. Mindkét egyéni körzetben lesz összellenzéki, a DK, az MSZP, a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek támogatásával induló jelölt.

Eredetileg a VII. kerületben is lett volna polgármesterjelöltjük, a Színes Erzsébetváros nevű civil szervezet elnökét, Lajos Bélát indította volna a Tisza Párt. Azonban a szélsőjobboldali Magyar Jelen és a Megafon több tagja támadásokat indított ellene, amiért „szélsőbaloldali, zsidóbarát és LMBTQ-aktivista”. Lajos végül mégis a Színes Erzsébetváros nevében indul majd.

A fővárosi listához szükséges számú polgármesterjelölt tehát megvan. A Magyar Pétert övező érdeklődést látva valószínűleg a megfelelő számú aláírások összegyűjtése sem okoz majd gondot nekik, hiába van már csak pár nap hátra a május 6-i határidőig, ameddig hivatalosan is be kell jelenteni a jelölteket a Nemzeti Választási Irodának. A XI. kerületben 500 aláírás kell, a többiben elég 300 is.

A Tisza Párt fővárosi indulását ironikus módon a Fidesz tette lehetővé azzal, hogy a Mi Hazánk ötletét felkarolva fél évvel a június 9-i önkormányzati választások előtt Budapesten visszaállították a listás választási rendszert. Eredetileg az lehetett a Fidesz célja ezzel, hogy megbontsa a Karácsony Gergely mögött álló ellenzéki többséget.

A Tisza Párt bejutása erodálná az eddig a fővárosi közgyűlési többséget adó ellenzéki pozícióit nemcsak a fővárosi közgyűlésben, hanem az országos politikában is. Könnyen lehet, hogy a Tisza Párt vagy a Kutyapárt lesz a mérleg nyelve a fővárosi döntéshozatalban, és Karácsony Gergelynek újraválasztása esetén nem saját szövetségeseivel, hanem velük kell majd egyezkednie.

A DK petícióban tiltakozik Magyar Péterék budapesti indulása ellen, mivel úgy vélik, hogy ez csak a Fidesznek kedvez. A Facebookon fizetett hirdetésben hirdetik, hogy Magyar Péterék indulásából csak a Fidesz profitálhat. A petícióval arra kérnek mindenkit, hogy ne veszélyeztessék az ellenzéki polgármesterek újraválasztását.

Karácsony Gergely a Tisza Párt XVIII. kerületi indulására reagált. A főpolgármester arról írt, hogy a NER lebontását veszélyezteti, ha a pártépítés a 2019-ben kivívott sikerek kárára történik. „A 18. kerület sokkal jobb hely lett azóta, hogy Szaniszló Sándor polgármester és csapata vezeti. A vele szemben való indulás, egy helyben ismeretlen jelölttel, nem a NER lebontását, hanem épp a visszaépítését szolgálja.”