Tarna folyó kiszivattyúzása: Büntetőper és nyomravezetői díj

Fél millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel egy természetvédő szervezet azoknak, akik segítenek bíróság elé állítani a Tarnát kiszivattyúzó borászat támogatóit.

Hétfőn veszi kezdetét az a büntetőper, amely a Tarna folyó vizét illegálisan kiszivattyúzó aldebrői borászat tulajdonosai ellen indult a Füzesabonyi Járásbiróságon. A Tóth és Tóth Pincészet üzletági vezetője és egy alkalmazottja ellen emeltek vádat, miután 2022 nyarán, a kánikula idején, illegális gátat építettek a folyóra, majd annak teljes vízhozamát kiszivattyúzták. Az ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja őket.

Az eset kapcsán az egri önkormányzatban is heves viták alakultak ki a helyi politikusok között. Bóday Pál, a természetvédő aktivisták képviselője és a Kápolnai Macskaárvaház kuratóriumi elnöke szerint a borászattal kapcsolatba került politikusok nem kerültek a nyomozás látkörébe, annak ellenére, hogy tanúvallomások is szólnak róluk. A civilszervezet, amelynek jelentős szerepe volt a vízszivattyúzás felderítésében, ezért döntött úgy, hogy 500 ezer forintos díjat ajánl fel azoknak, akik vádemelésre alkalmas információkkal tudnak szolgálni.