Karsai Dániel állapota egyre romlik

Rohamosan romlik Karsai Dániel, az alkotmányjogász állapota, aki gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzd. Testvére, Karsai Péter az ATV Start péntek reggeli műsorában beszélt arról, hogy az alkotmányjogász nem kíván lélegeztetőgépre kerülni, mivel nem szeretné, ha csak a gépek tartanák életben.

Karsai Dániel jelenleg nehezen, csupán néhány szóval képes kommunikálni, és bár arról még nem esett szó, mi történik majd, ha ez is lehetetlenné válik, testvére szerint ez a pillanat elkerülhetetlen. Karsai Péter a műsorban úgy fogalmazott: „Majd ha szembejön a híd, átmegyünk rajta”.

A testvére elmondása szerint már túljutottak azon a ponton, amelyeket Karsai Dániel korábban nem akart elérni. Ilyen volt például az önellátás hiánya, amelyben most a család, barátok és szakápolók segítik őt nap mint nap. A 444.hu oldalán megjelent fotóriport is bemutatja ezt a támogatást.

Karsai Dániel 2022 augusztusában kapta meg az ALS diagnózisát. Egy korábbi interjúban a Telexnek azt nyilatkozta, hogy egykor 90 kilós, egészséges ember volt, most pedig 74 kilós, mozgássérült emberként küzd a betegséggel. Az alkotmányjogász célja, hogy méltósággal, saját döntése alapján fejezhesse be az életét.

Az ALS betegség során az izmokat mozgató idegsejtek sorvadnak el, ami végül teljes bénuláshoz és a légzési funkciók megszűnéséhez vezet, a halál pedig fulladás miatt következik be. A betegség nem érinti a mentális képességeket.

Karsai Dániel népszavazást is kezdeményezett, hogy a halálos betegek, akik szenvedéseik miatt méltósággal szeretnék megválasztani haláluk idejét és módját, ezt megtehessék. A Nemzeti Választási Bizottság azonban visszautasította a kérdést, mondván, az élethez való jog sérthetetlen. Karsai az NVB döntése ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de a Kúria helybenhagyta az NVB döntését. Az alkotmányjogász most az Alkotmánybírósághoz fordul, és várja a strasbourgi bíróság ítéletét is a kérdésben. A Kúria döntése miatt éppen pénteken fognak alkotmányjogi panaszt benyújtani, és bár a Strasbourg-i döntés még várat magára, a testvérek reménykednek, hogy talán ebben a hónapban már meg is születik a döntés.

Karsai Dániel állapota az utóbbi hetekben tovább romlott, és a beszédképességét is elveszítette, így már a szövegek diktálása is túlságosan fárasztó számára. Testvére, Karsai Péter arról számolt be, hogy a közösségi médiában barátokkal közösen megfogalmazott posztokban számolnak be az aktuális hírekről, természetesen Danival egyeztetve. Március 28-án, születésnapja alkalmából egy lakásszínházi előadással szerették volna meglepni, de épp ezen a napon muszáj volt kórházba mennie, mivel tüdőgyulladást kapott. A Korányi szakszerű ellátásának és Dani fekete öves akaraterejének köszönhetően a tüdőgyulladásból kigyógyult, bár napokig a totális némaságban és a kommunikációképtelenség állapotában csak a reménybe tudtak kapaszkodni. Múlt hét csütörtök óta Dani ismét otthon pihen, sokat olvas, és látogatóival, ha nem is úgy, mint akár csak pár hete, de kommunikál. Emellett egy színdarabon is dolgozik, amit tavaly nyár végén kezdett el írni Szenteczki Zitával, és amely az ALS-ről szól, de nem szigorúan a testvére a történet főszereplője, hanem a betegséget mutatják be a saját példáján keresztül.

A Blikk korábbi cikkében Karsai Dániel arról mesélt, hogy ha engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élne vele, mivel akkor épp elmúltak a fájdalmai. Nem fél a haláltól, és nem gondol rá szüntelenül, a barátaival és szeretteivel szeretne most minél több időt együtt tölteni.

Karsai Dániel a kormánytól is segítséget kért, hangsúlyozva, hogy meghalni nem habostorta, és hogy a segítség, vagy legalább az emberszámba vétel elkélne. Ezt egy Seneca idézettel kezdő Facebook-posztjában fejtette ki, amelyben arra is emlékeztetett, hogy immáron 219 napja harcol az életvégi döntések meghozatalához való jogért, de a kormány fülsiketítően hallgat.