Orosz haditudósító halála Ukrajnában és dróntámadások Oroszországban

Dróntámadásban vesztette életét az Izvesztyija című orosz napilap haditudósítója a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja térségében.

Az Izvesztyija napilap beszámolója szerint Szemjon Eremin, aki a 25 hónapja tartó konfliktus alatt számos heves harci cselekményről tudósított Ukrajna keleti részeiről, beleértve a közel három hónapon át ostromlott Mariupolt is, egy dróntámadás következtében halt meg Zaporizzsja közelében. Eremin a háború során számos heves csatából küldött jelentést, köztük Mariupolból, amelyet 2022-ben közel három hónapon át ostromoltak az orosz csapatok.

Ezzel párhuzamosan, az éjszaka folyamán több orosz célpontot is megtámadtak az ukrán drónok. Kijev péntek éjszaka újabb nagyszabású támadást indított oroszországi célpontok ellen, amely során nagyjából ötven drón lépett be az orosz légtérbe. Az egyik ilyen támadás a Lukoil szmolenszki telephelyét érte, ahol két olajdepó lángba borult. A felvételek Szmolenszk környékén készültek, és a videó készítői szerint az egyik találatot kapott depó a Lukoil tulajdonában áll. Egy másik támadásban pedig kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár a Kerdem térségében, amelyet egy drón támadott hajnali két órakor. A légvédelmi erők megsemmisítették a drónt, de a lezuhanó törmelék eltalált egy üzemanyagot tartalmazó tartályt, ami felgyulladt. A Szmolenszk környékén történt támadások során a régió kormányzója, Vaszilij Anohin szerint a régió központja ellen indított támadást visszaverték.

Dnyiproban 3 halott 24 sérült

Az Állami Sürgősségi Szolgálat jelentése szerint április 20-án befejeződtek a kutatási és mentési műveletek a Dnyipro elleni orosz rakétatámadás helyszínein. A hírek szerint a támadásban három ember — köztük két nő és egy férfi – meghalt, és 24-en megsebesültek. Az orosz csapatok április 19-én délelőtt mértek csapást Dnyipro belvárosára, részben lerombolva egy ötemeletes épületet, és megrongálva a vasútállomást – jelentették a hatóságok.