A nagy sakkjátszma folytatódik: szövetségi erők egyesülnek Kína ellen

Az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és a Fülöp-szigetek védelmi vezetői bejelentették, hogy szorosabbra fűzik együttműködésüket és több tengeri hadgyakorlatot terveznek megvalósítani a jövőben. A Nikkei Asia szerint ezek a lépések a szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térség biztosítása érdekében történnek.

A négy ország védelmi kapcsolatainak erősítése a Tajvani-szoros és a Dél-kínai-tenger körüli feszültségek növekedése miatt vált kiemelten fontossá. Kína többször is határozottan jelezte területi igényeit ebben a régióban, ami aggodalmakat váltott ki a nemzetközi közösségben.

Lloyd J. Austin amerikai védelmi miniszter kiemelte az Egyesült Államok elkötelezettségét a régióbeli szövetségeseivel kötött szerződések iránt. Gilberto Teodoro Jr., a Fülöp-szigeteki nemzetvédelmi miniszter szerint fontos egy kollektív üzenet megfogalmazása az egyoldalú nyilatkozatokkal szemben.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter a védelmi gyakorlatok jelentőségét hangsúlyozta a globális kihívásokra való válaszként. Minoru Kihara japán védelmi miniszter pedig egy kölcsönös hozzáférési megállapodás előnyeit emelte ki, amely elősegítené a tengeri együttműködést.

A négy ország egységesen áll ki minden olyan kísérlet ellen, amely erőszakkal változtatná meg a Dél-kínai-tenger státuszát. Ezen felül az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália a 13. háromoldalú védelmi miniszteri találkozójukon megállapodtak a védelmi kutatások és technológiai fejlesztések terén való együttműködésről.