Ritka, visszafelé forgó tornádó jelensége Amerikában

Az Egyesült Államokban Oklahomában egy rendkívül ritka, visszafelé forgó tornádót észleltek, amely a megszokottól eltérően anticikloni irányban mozgott.

A Live Science beszámolója szerint az esemény április 30-án, helyi idő szerint 22:30-kor történt. Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) a tornádót nagynak és rendkívül veszélyesnek ítélte meg, kiemelve, hogy a repülő törmelékek életveszélyes sérüléseket okozhatnak, és jelentős károkat vihetnek a házakban és járművekben.

A tornádó különlegessége abban rejlett, hogy ellentétes irányban forgott, mint ahogy azt általában tapasztalni szoktuk az északi féltekén, ahol a tornádók többsége cikloni irányban mozog. Az NWS adatai szerint az anticikloni tornádók, mint amilyen ez is volt, csupán az esetek 1 százalékában fordulnak elő.

Ezenkívül a tornádó látszólag egy helyben állt, vagy csak nagyon lassan haladt, ami szintén ritka jelenségnek számít. Bár az anticikloni tornádók általában gyengébbek, ez a példány kifejezetten erőteljes volt, és képes volt törmelékeket több száz méter magasságba repíteni. Szerencsére nagyobb károkat nem okozott, mivel főként termőföldeket érintett, így sérülések vagy halálesetek nem történtek.

Az elmúlt hetekben Oklahomában több tornádó is kialakult, az NWS eddig 24-et erősített meg, de a számuk ennél is magasabb lehet.