MEKH figyelmeztetés a hálózati energiatárolók engedélyezési kötelezettségéről

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a hálózati energiatárolók telepítésével kapcsolatos pályázat nyerteseinek figyelmét, hogy a telepítés és üzemeltetés engedélyköteles.

A MEKH közleménye szerint a "Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyerteseinek tudomásul kell venniük, hogy a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése csak a hivatal engedélyével lehetséges. A következő években várhatóan új tárolóegységek csatlakoznak a villamosenergia-hálózathoz, amelyek a beruházási támogatás mellett 10 éven át működési támogatást is élvezhetnek, cserébe egy évtizedes üzemeltetési kötelezettség vállalásával.

A jogszabályok alapján a legalább 0,5 megawatt (MW) és 50 MW névleges teljesítmény alatti villamosenergia-tárolók esetében összevont villamosenergia-tárolói engedélyt kell szerezni a MEKH-tól. Az engedélykérelmeket a kivitelezés megkezdése előtt kell benyújtani, az ügyintézési határidők betartásával.

Az új tárolóegységek az időjárásfüggő megújuló termelőegységek integrációját segítik elő, és fontos szerepet töltenek be a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növelésében.