A jégkorong csodatini, Connor Bedard érkezése Budapestre

A világ jégkorong színterén figyelemmel kísért kanadai csodatini, Connor Bedard, aki már 10 éves korában NHL-sztárokkal edzett, hamarosan Budapestre érkezik a prágai elit-világbajnokságra készülő kanadai férfi jégkorong-válogatottal. A címvédő csapat a Magyarország–Kanada felkészülési mérkőzésen lép pályára az MVM Dome-ban.

Connor Bedard, aki 2005. július 17-én született Vancouver északi részén, már hároméves korában hokiütőt ragadott, és a lakásban minden lehetséges tárggyal gyakorolt, ami a szülei padlójának nem tett jót. A családban korábban is volt NHL-játékos, Bedard dédnagybátyja, James Bedard 1949 és 1951 között játszott Chicagóban.

Bedard és nővére, Madisen korcsolyaórákra jártak együtt, és bár kezdetben Connor nem szeretett a jégre lépni, amint ütőt kapott a kezébe, azonnal beleszeretett a jégkorongba. A sport iránti szenvedélye olyan mértékű volt, hogy még a családi vakációk alatt is a gyakorlásra koncentrált, és magával vitte a hokifelszerelését Hawaii-ra is.

Bedard elmondása szerint családja jelenti számára a mindent, és hálás nekik mindazért, ami eddig történt vele az életében. Édesapja hajnali háromkor kelt fel, hogy munka után elvigye őt edzésre, édesanyja pedig a család egyben tartásáért küzdött, míg nővére a példaképe lett.

Jon Calvano, Bedard korábbi edzője már ötéves korában felfigyelt a fiatal tehetségre, aki már akkor is utált veszíteni, és folyamatosan fejlődni akart. 2015-ben, tízévesen több NHL-es sztárral, köztük Ryan Nugent-Hopkins-szal, Morgan Rielly-vel, Mathew Barzal-lal és Danton Heinen-nel edzett együtt. Barzal különösen közel került hozzá, és baráti kapcsolatot ápolnak azóta is.

Bedard 14 évesen lett a CSSHL U17-es versenysorozatának legértékesebb játékosa, majd 15 évesen külön engedélyt kapott a CHL-ben való játékra. A WHL-ben a Regina Pats színeiben 2021–2022-es szezonban 100 pontot szerzett, a következő szezonban pedig 143 pontot ért el.

2023 januárjában aranyéremhez segítette a kanadai válogatottat a junior-világbajnokságon, ahol 23 pontot szerzett, ami minden idők negyedik legjobb eredménye egy tornán. Az NHL-ben az első szezonjában 68 meccsen 22 gólt és 39 asszisztot jegyzett.

A magyar válogatott a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon álomrajtot vett, de a Románia elleni vereség után a feljutásért folytatott küzdelem még nem dőlt el. A válogatott számára a szezon a Kanada elleni gálamérkőzéssel ér véget, amelyre a jegyek már 7990 forinttól kaphatók.

Jégkorong, divízió I/A-világbajnokság:

Az állás a 3. forduló után: 1. Szlovénia és Magyarország 6 pont (10–5), 3. Olaszország 5, 4. Japán 4, 5. Koreai Köztársaság 3 (9–12), 6. Románia 3 (4–13)

A magyar válogatott további programja:

  • péntek: Magyarország–Olaszország 19.30
  • szombat: Magyarország–Szlovénia 19.30

A magyar válogatott korábbi mérkőzései:

  • Magyarország–Japán 3–1
  • Magyarország–Koreai Köztársaság 6–2
  • Magyarország–Románia 1–2