Újabb kínai holdmisszió indult útnak, míg az amerikai program kihívásokkal néz szembe

Magyar idő szerint május 3-án dél előtt vette kezdetét az újabb kínai holdmisszió, a Csange-6, melynek célja a Hold túlsó oldala, és a tervek szerint a küldetés közel két hónapig fog tartani.

A Space.com élőben közvetítette a felbocsátást, amely során a Csange-6 elindult, hogy folytassa az ázsiai ország által az elmúlt években elért jelentős sikereket a Hold kutatásában. Kína 2019-ben történelmet írt, amikor a Csange-4 révén elsőként juttatott űreszközt az égitest túlsó felére. Ezzel szemben az Egyesült Államok holdprogramja, az Artemis, kihívásokkal néz szembe, mivel a NASA főfelügyeleti szervének új jelentése szerint az Artemis-1 küldetés során az Orion űrhajón több komoly problémát is azonosítottak, mint például a hőpajzs sérüléseit, a szétválás csavarjainak olvadását és az elektronikus rendszerek anomáliáit.

A Csange-6 a következő években tervezett három kínai holdküldetés egyike, és az ország célja, hogy 2030-ra embert is küldjön a Hold felszínére. A következő robotizált missziók, a Csange-7 és a Csange-8, a tervek szerint 2026-ban, illetve 2028-ban indulnak majd.

A mostani küldetés egyik fő célja, hogy mintákat gyűjtsön az Aitken-medencéből, amely a Hold déli sarkánál található és a legnagyobb becsapódási kráter az égitesten. Ezeket a mintákat aztán a Földre szállítják, és amennyiben a misszió sikeres lesz, a kínai űrhivatal megosztja azokat a nemzetközi közösséggel, ahogyan ezt a 2020-as Csange-5 misszió anyagaival is megtette. Az Aitken-medencéből származó minták segíthetnek a Naprendszer korai történetének jobb megértésében.

Az amerikai űrhivatal, a NASA az Artemis-1 küldetés során feltárt problémák orvoslásán dolgozik, hogy az Artemis-2 keretein belül már űrhajósokkal is elindulhasson az Orion. A hőpajzs sérülései, a szétválás csavarjainak olvadása és az áramellátási anomáliák ellenére a NASA mérnökei bizakodóak, és a jelentésre kissé csípős hangnemben válaszolva hangsúlyozzák, hogy az összes problémán dolgoznak.