Izraeli precíziós támadás érte az iszfaháni iráni légi bázist, Irán megtorlással fenyeget

A New York Times által elemzett műholdfelvételek alapján egyértelművé vált, hogy Izrael precíziós csapást mért az iszfaháni iráni légi bázisra, és egy stratégiailag fontos célpontot is sikerült megsemmisíteniük.

A támadás során egy 30N6 "flap-lid" tűzvezető rendszer került találat alá, amely az orosz Sz-300-as légvédelmi rakéták koordinálásáért felelős. A New York Times által vizsgált képek tanúsága szerint a légibázis elleni támadás rendkívül pontos volt. Az Aurora Intel által az X közösségi médiaplatformon először kiemelt sérült területet a Times több műholdfelvétel segítségével elemezte, és az eredményeket Chris Biggers, amerikai kormányzati képelemző is megerősítette. A radar környezetében szokás szerint elhelyezett négy rakétaszállító teherautó a támadás előtt közvetlenül a radar mellett volt látható, de a támadást követően áthelyezték őket, és külsőleg nem mutattak sérüléseket, ami a támadás pontosságára utal.

A légi bázis többi része és a mellette lévő repülőtér érintetlen maradt, ami arra enged következtetni, hogy Izrael célzottan az iráni légvédelmi képességek csökkentése érdekében hajtotta végre a támadást. Ez a tény különösen fontos, mivel a légibázis közelében helyezkednek el az iráni atomprogram szempontjából kulcsfontosságú létesítmények.

Az incidensre reagálva Hoszein Amir-abdollahian iráni külügyminiszter figyelmeztette Izraelt, hogy országa maximális szinten fog válaszolni, ha Izrael az iráni érdekei ellen cselekszik. Irán múlt hét szombat éjjel kétszáznál is több légieszközt indított Izrael felé, miután az izraeli légicsapás érte a Damaszkuszban lévő az iráni konzulátust, és a Forradalmi Gárda több vezetőjének halálát okozta. "Ha Izrael újabb kalandot akar csinálni, és Irán érdekei ellen cselekszik, a következő válaszunk azonnali és maximális szintű lesz" - mondta Amir-abdollahian tolmácson keresztül. A külügyminiszter kommentárja azután érkezett, hogy péntek hajnalban izraeli rakéta találta el Iránt, de Ebrahim Raisi iráni elnök a támadásról nem tett említést, miközben nyilvánosan dicsérte a múlt hét végi példa nélküli iráni katonai műveletet.

Irán már a jövő héten megkaphatja Oroszországtól a Szu-35 Flanker vadászbombázók első szállítmányát, ami a feszültség további fokozódását jelentheti a térségben. A szállítmányban várható vadászgépek számát nem pontosították, de úgy vélik, hogy Irán legalább 24 vadászgépet kap. Az iráni állami média jelentése szerint a szállítás egybeesik az Izrael és Irán közötti fokozott feszültséggel, és jelentős fejlemény lehet a konfliktus eszkalációjában.

Az iráni médiajelentések idézték a kuvaiti arab Al-Dzsarida újság múlt heti korábbi jelentését, amely szerint Irán már tavaly több Szu-35-öst is kapott, de azokból hiányzott a megfelelő elektronika és néhány alkatrész. Oroszország állítólag Izrael és az Arab-öböl menti országok nyomására tartotta vissza az alkatrészeket. Ezeket a jelentéseket azonban óvatosan kell kezelni, mivel nincs vizuális megerősítése annak, hogy Irán átvette volna a Szu-35-ösöket.

Ha az iráni médiajelentések igaznak bizonyulnak, a Szu-35-ösök érkezésének időzítése azt bizonyítaná, hogy a jelenlegi regionális feszültségek nem tántorítják el Oroszországot a szerződés teljesítésétől, és aláhúzná a két ország 2022 óta elmélyült katonai kapcsolatait is.