Telegram kriptovalutás fizetési lehetőséget vezet be

A Telegram üzenetküldő szolgáltatás lehetővé teszi felhasználói számára, hogy a The Open Network (TON) blokklánc-hálózaton keresztül stabilcoin USDT-t használva pénzt küldjenek egymásnak.

A Telegram, amelynek 900 millió felhasználója van, az első titkosított üzenetküldő platform, amely integrálja ezt a tranzakciós lehetőséget. A TON blokkláncot eredetileg a Telegram fejlesztette, de a projektet később mások vették át. A felhasználóknak csupán egy kriptotárcát kell beállítaniuk a Telegram Tárca bot segítségével, majd ezt követően USDT-t vásárolhatnak, és pénzt küldhetnek másoknak a Tether tokent használva.

A stabilcoinok, különösen a Tether tartalékainak megbízhatósága kapcsán több kérdés is felmerült a múltban. A Tether kritikusai aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a token rendelkezik-e elegendő tőkével egy esetleges banki roham elviselésére, mivel az értéke korábban többször is 1 dollár alá csökkent.

A Telegram használatával kapcsolatos biztonsági kérdések is előtérbe kerültek. Néhány ország hatóságai nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva követelték a titkosított beszélgetések dekódolásának lehetőségét. Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban úgy ítélte meg, hogy a hátsó kapuk beépítése az üzenetküldő szolgáltatásokba sérti az alapjogokat, és ezért illegális lehet. Ennek ellenére a hatóságok aggodalma nem alaptalan, hiszen a Vice beszámolója szerint az alkalmazást ember- és kábítószer-kereskedők is használják.