Földtani próbafúrások és napelemes rekordok Magyarországon

Tavasszal Magyarországon nemcsak a földtani próbafúrások indultak el két különböző ponton, hanem a napelemes rendszerek is újabb rekordot döntöttek a termelésben.

Heves megyében már március óta zajlanak a munkálatok, és a napokban Borsod megyében is megkezdődtek a próbafúrások, miután megkapták az összes szükséges engedélyt. A kutatófúrások és felszíni geofizikai mérések a dokumentum összeállításához szolgáltatnak alapinformációkat.

A szakemberek már több hete dolgoznak a Heves megyei Markaz térségében, és a kutatási, erdőhasználati és egyéb engedélyek birtokában a borsodi Nagybarca-Sajóivánka-Vadna szomszédságában is hozzáláttak a próbafúrásokhoz.

A munkálatok során fontos szempont a környezetterhelés minimalizálása. A gépek a fúrási helyszínekre meglévő erdei és mezőgazdasági utakon keresztül érkeznek, amelyeket szükség esetén javítanak és megerősítenek. A földminták laboratóriumi elemzését követően az eredményeket felhasználják a szivattyús energiatározó megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséhez, amelyet idén terveznek befejezni.

A tervek szerint Magyarországon az első SZET (szivattyús energiatározó) 600 megawattos beépített kapacitással valósulhat meg, amely 6 órán keresztül lenne képes energiát termelni, a víz ekkor áramlik át a felső tározóból az alsóba. A vízgazdálkodás felelősségével összhangban a vízfelszín egy részét úszó napelemtáblákkal tervezik lefedni, amelyek csökkentik a párolgást és védelmezik a medencék vizét.

A közelmúltban már két másik helyszínen is elkezdődtek hasonló próbafúrások, amelyekről korábbi cikkeinkben számoltunk be részletesen.

Ezzel párhuzamosan, a napelemes rendszerek is kiemelkedő teljesítményt értek el. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerint a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében új rekord született: 2024. április 30-án, kedden, a negyedórás átlagteljesítmény 3159 megawatt felett alakult, ezzel egymást követő három hónapban dőlt meg az ipari létesítmények termelési rekordja. Az eggyel korábbi csúcs 2024. március 20-án született meg, amikor 3147 megawattot mértek.

Az ipari méretű napelemes rendszerek beépített teljesítménye már a 3500 megawattot közelíti, és az összes hazai naperőművi kapacitás tavaly mintegy 1600 megawattal bővült. A háztartási méretű napelemes rendszerekből több mint 264 ezer üzemel az országban, 2416 megawatt összes kapacitással. A saját célra termelő erőművekkel együtt a beépített fotovoltaikus teljesítmény idén februárban elérte a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawattot.

A Napenergia Plusz program keretében több mint 8200 pályázónak ítéltek oda összesen 33,5 milliárd forint támogatást, ami tovább erősíti a napelemes rendszerek fejlődését az országban. A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv 12000 megawattot céloz meg a következő évtized elejére.