Az Elefánt zenekar új albuma és a mögötte rejlő filozófia

Május 3-án kerül a boltok polcaira az Elefánt zenekar ötödik nagylemeze, a Semmi, amely a hazai alternatív színtér egyik legnépszerűbb produkciójától származik. A Telex After műsorában Horváth Ede basszusgitáros és Szendrői Csaba énekes beszélt az album mögött húzódó filozófiai kérdésekről és a Semmi tátongó ürességéről.

Az Elefánt tagjai szerint az ötödik lemezükkel tanultak meg igazán zenélni, és ezt a beérési folyamatot egy külön univerzumként írják le, amely a Minden és az El albumok után jött létre. Szendrői elmondása szerint a Semmi dalszövegei a korábbi számaik komplementerei, például a Bocs című dal az egyik legszomorúbb szövegeket tartalmazza a lemezen. A zenekar számára fontos a létezés filozófiai megközelítése, amit Szendrői négy verses kötetében is feldolgoz, és előadásokat is tart ebben a témában. Az énekes számára a veszteségérzet és annak feldolgozása is központi téma, amit édesapja elvesztésével kapcsolatos Kardhal című dalában is feldolgozott.

Az Elefánt zenekar tudatosan kerüli a pártpolitizálást, de fontosnak tartják az egész társadalmat érintő kérdésekben való állásfoglalást. Ezt például egy A38 hajós koncertjükön is megmutatták, ahol a pedagógusok megfelelő bérezését követelték, amiért a közszolgálati televízióban közvetített koncertjüket lerövidítették. Szendrői szerint ez nem pártpolitizálás, hanem az univerzális kérdések melletti kiállás, és kritizálja, hogy manapság nehéz véleményt nyilvánítani anélkül, hogy valaki egy csoporttaggá válna.

Szendrői számára az is fontos, hogy előítéletek nélkül közelítsünk más gondolkodásmódot valló intézményekhez, ami dilemmát okozott számára, amikor a modellváltás utáni Színház- és Filmművészeti Egyetem felkérte tanítani. Bár eleinte kérdőjelekkel fogadta a felkérést, végül nem vállalta el a tanári szerepet, mert úgy érezte, nem tudna érdemben hozzájárulni a diákok fejlődéséhez.