A rejtélyes második Nap elmélete

Egyre több helyen bukkan fel az az összeesküvés-elmélet, amely szerint a NASA titokban tart egy második Nap létezését, és most állítólag lelepleződtek.

A közösségi médiában terjedő hírek szerint a Naprendszerünk valójában bináris, azaz két Napunk van, de a másodikat a NASA rejtegeti az emberek elől. Az IFLScience cikke szerint az összeesküvés-hívők egy vékony gyűrűt vélnek felfedezni a Nap körül, amit ők a második Nap bizonyítékaként értelmeznek. Ez a jelenség azonban valójában a halo, ami a jégkristályokon megtört fény következménye, és a Hold körül is megfigyelhető.

A két Nap elmélete nem új keletű; 2016-ban Paul Cox csillagász egy élő közvetítés során, amikor a Merkúr elhaladt a Nap előtt, viccből azt állította, hogy egy második Napot látunk, amit a NASA és más szervezetek próbálnak eltitkolni. Cox később tisztázta, hogy csak tréfált, de az összeesküvés-elméletek hívei komolyan vették a szavait, és bizonyítékként kezdték el terjeszteni.

A Föld lakhatóságának kérdése, ha tényleg két csillag lenne a Naprendszerünkben, talán már túlmutat a tudományos spekuláción. Az összeesküvés-elméletek iránt érdeklődők számára további információkat találhatnak a HVG Tech rovatának Facebook-oldalán.