A politikai turbulencia és a választási kampány kihívásai Toroczkai László szemszögéből

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom vezetője szerint a jelenlegi politikai helyzet példátlan a magyar politikában, és a választási kampányban minden párt hazugságokkal operál, kivéve a sajátjukat.

Toroczkai László elmondása szerint a politikai életben jelenleg olyan turbulencia tapasztalható, amely az ő huszonnyolc éves politikai pályafutása alatt még nem fordult elő. A Mi Hazánk Mozgalom vezetője szerint a választások közeledtével minden párt kiemelten fogja erősíteni kampányát, mivel a tét magas: a kis pártok az Európai Parlamentbe (EP) való bejutásért, a Fidesz a vezető pozíció megőrzéséért, míg a többi ellenzéki párt a vezető szerep elnyeréséért küzd.

Toroczkai szerint a Fidesz tisztességtelen játékot játszik, és a Mi Hazánk nem volt felkészülve arra, hogy a kormánypárt nem szavazza meg a fővárosi listás választási rendszer visszaállításáról szóló saját törvényjavaslatukat. A Mi Hazánk vezetője úgy véli, hogy a budapesti választási rendszer visszaállítása a párt számára előnyös, mivel így tudnak beleszólni a budapesti politikába.

A Mi Hazánk öt budapesti polgármesterjelöltje az ajánlásgyűjtésnél nem járt sikerrel, de Toroczkai hangsúlyozza, hogy pártjuk az egyetlen, amelyik önállóan tudott listát állítani minden vármegyében és Budapesten. A főpolgármester-jelöltjük, Grundtner András és a budapesti elnökük, Vékony Csongor a párt húzónevei közé tartoznak.

Toroczkai szerint a Mi Hazánk esélyes a fővárosi közgyűlésbe való bejutásra, és a törvényjavaslat nélkül nem lett volna erre esélyük. A pártvezető úgy véli, hogy a választási kampányban a DK és Magyar Péter is hazugságokat terjesztenek, amikor azt állítják, hogy június 9-én meg tudják buktatni a kormányt, holott csak EP-képviselőket választanak.

A Mi Hazánk vezetője szerint a párt esélyes legalább egy EP-képviselői hely megszerzésére, bár Magyar Péter megjelenése zavarokat okozott az ellenzéki oldalon. Toroczkai hangsúlyozza, hogy a Fidesz és a balliberális pártok manipulálják a közvélemény-kutatási adatokat, és a választók támogatottsága is folyamatosan változik.

A Mi Hazánk vezetője szerint a párt nem fogadott el hazugságokat, és nem kíván együttműködni a Fidesszel az EP-ben, hanem az Identitás és Demokrácia frakcióhoz szeretnének csatlakozni. Toroczkai kijelenti, hogy a párt nem lesz Kovács Bélája, és nem áll kapcsolatban semmilyen náci tevékenységgel.

Toroczkai László a Telexnek adott interjújában kifejtette, hogy négy potens politikai erő van, akik bejuthatnak az Európai Parlamentbe: a Fidesz, a DK, a Tisza Párt és a Mi Hazánk. Saját pártja bejutásában biztos, de Magyar Péter megjelenése óta kettő helyett csak egy mandátumra merne fogadni. A móri polgármestert, Fenyves Pétert a Fidesztől csábították át, ő szerinte tisztességes hazafi, aki tisztességesen vezette a várost. EP-képviselőjelöltjükről, Borvendég Zsuzsannáról tudta, hogy a Magyarságkutató Intézetnél dolgozott, ez szerinte nem gond, mivel szakmai munkát végzett, de Toroczkai számított rá, hogy Borvendéget a kampány alatt kirúghatják, ezt a Fidesz azért nem merte megtenni, mert nem akar szavazókat veszíteni.

Toroczkai szerint Magyar Péter a Fidesz válságtünete, de szavazókat az ellenzéki pártoktól visz. Magyar szerinte a Mi Hazánk témáit és szlogenjeit lopja, ahogy korábban a Fidesz is. De szerinte már ők sem harmadik utas párt, mert igazából két út van, rajtuk kívül mindenki más globalista politikát képvisel. Magyar Pétert arra is felszólította, hogy nevezze meg és bizonyítsa, hogy melyik Mi Hazánkos képviselők vannak a Fidesz fizetési listáján. A Fidesszel nem ülnének be egy frakcióba az Európai Parlamentbe, a német AfD-vel viszont együttműködnének a párt ügynökbotrányai ellenére.

Az elemzők szerint a Tisza Párt budapesti megjelenése jelentős hatással lehet a választási eredményekre, különösen az ellenzéki oldalon. A Tisza Párt polgármester-jelöltjei, bár kevés győzelmi eséllyel indulnak, jelentős szavazatokat vehetnek el az ellenzéki jelöltektől, ami akár a Fidesznek is kedvezhet. A Tisza Párt szereplése a fővárosi közgyűlésbe való bejutásra irányul, ahol beleszólhatnak a költségvetés megalkotásába. A Medián adatai szerint a Tisza Párt a fővárosban és a megyei jogú városokban erősebb támogatottsággal bír, mint a kisvárosokban és a falvakban. Az ellenzéki pártok ideges reakciói azt jelzik, hogy a Tisza Párt jelentős fenyegetést jelenthet a polgármesteri pozíciók megtartására.