Mexikói tacós kapott először Michelin-csillagot a világon

Mexikóvárosban az El Califa de León tacoárus kapta meg a Michelin-csillagot, ami egyedülálló esemény, hiszen ez az első tacostand a világon, amely ilyen elismerésben részesült. Mexikóban összesen csak 18 étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal, és bár a Michelin általában a magas gasztronómiát képviselő helyeket részesíti előnyben, az El Califa de León esete azt mutatja, hogy a gyorséttermi szektor is képes lehet csúcsminőséget nyújtani.

A világban egyre több a Michelin által elismert street food hely, ami a francia étteremkalauz fokozatos lazulását jelzi. Az első ilyen hely a bangkoki Jay Fai volt, amelynek rákos omlettje világhírű, és a Netflix "Street food" című sorozatában is szerepelt. Azóta több ázsiai országban is található Michelin-csillagos utcai étkezde.

Az El Califa de León 1968 óta működik, és étlapján mindössze négyféle marhahúsból készült taco szerepel. Arturo Rivera Martínez szakács már 20 éve ugyanazzal a módszerrel, rendelésre süt friss húsokat a 360 fokos grillen. A vendégek műanyag tányérokból, állva fogyasztják az ételt, és bár a hely nem számít a legolcsóbbnak a városban, a népszerűsége töretlen. A tacostand sajátossága a gaonera nevű taco, amely egy frissen, gyorsan sült hajszálvékony marhahússzeletet tartalmaz, és a hely nevét is adó híres bikaviadorról, Rodolfo Gaonáról kapta a nevét.

Arturo Rivera Martínez szerint a taco lelke az egyszerűség: a jó minőségű hús, a sütés időzítése, a piros vagy zöld szósz, és mellé egy kóla. A húst csak sózzák és lime-ot facsarnak rá, a salsákat pedig a vendégek maguk adagolják. Martínez örül a Michelin-csillagnak, de nem tervez változtatni sem a séfkabát viselésén, sem az üzleti modellen, mert úgy véli, ami működik, azt nem szükséges megváltoztatni.