A Microsoft félelmei és a milliárdos befektetés

A Microsoft technológiai igazgatója, Kevin Scott belső levelezésében kifejtette, hogy a cég lemaradása a Google mögött a mesterséges intelligencia terén aggasztó méreteket öltött, ami több milliárd dolláros befektetésre sarkallta őket az OpenAI-ba.

A Microsoft technológiai igazgatója, Kevin Scott egy belső levelezésben arról írt, hogy a vállalat jelentős lemaradásban van a Google mögött a mesterséges intelligencia fejlesztésében, és ez egyre növekvő aggodalomra ad okot. Az OpenAI által bemutatott ChatGPT után a Microsoft történetének egyik legnagyobb befektetésével szereztek jelentős tulajdonrészt a vállalatban, ezzel az MI területén élenjáró cégek közé kerülve.

A Microsoft korábban már megsínylette, hogy nem vette komolyan az okostelefonok piacát, és a most napvilágot látott dokumentumok szerint hasonló hibát nem akartak megismételni a mesterséges intelligencia esetében. A Google ellen az Egyesült Államokban folyó trösztellenes per során kerültek elő a Microsoft belső levelezésének részletei, amelyekből kiderül, hogy a vállalatnál komoly aggodalmakat váltott ki a Google előrehaladása az MI fejlesztésében.

Kevin Scott 2019-es levelezésében fejezte ki félelmét a Microsoft vezérigazgatójának, Satya Nadellának és a pénzügyi igazgatónak, Amy Hoodnak. Scott szerint a Google AlphaGo modelljének nem komolyan vételét tartja hibának, amely 2016-ban legyőzte a Go világbajnokát, Li Sze Tolt. A Microsoft technológiai igazgatója akkor kezdett igazán aggódni, amikor a Google minden erőforrását egy nyelvi modell, a Bert fejlesztésére fordította, míg a Microsoft jelentős lemaradásba került.

A Microsoft próbálkozott a Bert nyelvi modell lemásolásával, de ez komoly nehézségekbe ütközött, mivel a vállalat elmulasztotta azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyeket a Google megtett. Scott szerint a Google így mintegy egy évnyi előnnyel rendelkezik a Microsofttal szemben a termékfejlesztés terén, és a gépi tanulás területén több éves a lemaradás.

A belső levelezésből az a tanulság vonható le, hogy a Microsoftnak befektetést kellene eszközölnie az OpenAI-ba, ami később valósággá is vált.