A Candida auris gombafertőzés terjedése Németországban

Németországban aggodalomra ad okot a Candida auris gombafertőzés gyors terjedése, mely 2023-ban hatszor gyakrabban fordult elő, mint az előző években, és a WHO a legveszélyesebb kórokozó gombák közé sorolja.

A Candida auris, egy 2009-ben felfedezett gombafaj, amely számos gyógyszerrel szemben mutat ellenállást, Németországban 2023-ban 77 alkalommal észlelték, ami jelentős növekedést jelent az előző évek adataihoz képest. A növekedés mértéke meglepte a kutatókat, és aggodalmakat vet fel a kórházi járványok korai felismerésének és kezelésének fontosságával kapcsolatban.

A gomba különösen veszélyes lehet azokra az emberekre, akik korábban betegek voltak vagy akiknek legyengült az immunrendszere. A Spiegel és az Economx szerint a Candida auris emberről emberre terjedhet, és a fertőzés kenetfertőzéssel történik, ami komoly problémát jelenthet a kórházakban és az ellátó intézményekben, különösen az intenzív osztályokon.

Az Alexander M. Aldejohann által vezetett kutatócsoport tagjai a Robert Koch Intézet Epidemiológiai Közlönyében kiemelték, hogy ha a Candida auris a véráramba kerül, fennáll a vérmérgezés veszélye, ami az esetek több mint felében végzetes lehet.

A WHO 2022 októberében közzétett egy listát a közegészségügy számára különösen nagy veszélyt jelentő 19 kórokozó gombáról, amelyek közül csak négyet, köztük a Candida aurist is, sorolt a legmagasabb prioritási szintbe. A Candida auris már a felfedezése óta rezisztens volt egyes gombaellenes szerekkel és néhány fertőtlenítőszerrel szemben, ami tovább növeli a kórokozóval szembeni aggodalmakat. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ha ezeket a fertőzéseket nem ismerik fel időben, és nem kezelik megfelelően, akkor később nagyon nehéz lesz kordában tartani.