Franciaország új repülőgép-hordozóval erősítené haditengerészetét

Franciaország a haditengerészeti kapacitásának növelésével kíván visszatérni a tengeri hatalmak élmezőnyébe, egy új generációs repülőgép-hordozó építésével, amely Európa legnagyobb hadihajója lenne. A Naval News jelentése szerint Párizs már alá is írta az első szerződéseket a hajó megépítésére.

A francia védelmi minisztérium bejelentette, hogy megkötötték az első dokumentumot a modern repülőgép-hordozó megépítésére, amely nukleáris meghajtású lesz. A projektben három cég vesz részt, amelyek a reaktorok tervezéséért és építéséért felelnek.

A tervezett hajó műszaki adatai lenyűgözőek: - 75 ezer tonna tömegű, - 310 méter hosszúságú, - 39 méter szélességű, - 17 ezer négyzetméter repülőfelülettel, - 10,8 méter maximális merüléssel, - kettő vagy három elektromágneses katapulttal felszerelve, - 30-32 modern vadászgép szállítására képes, - és 30 csomós maximális sebességgel haladna.

A hajógyártásban tapasztalható iparági késések azonban veszélyeztethetik a projektet, ahogy az az Egyesült Államokban is megfigyelhető. A nyugati hajógyártó üzemek és a kritikus alkatrészeket gyártó cégek kapacitás- és munkaerőhiánya rendszeresen okoz csúszásokat. A repülőgép-hordozó tervezését 2018-ban kezdték el, és a tervek szerint 2036-ban adják át, 10 évnyi építkezés után.

Franciaország jelenleg egy nukleáris meghajtású repülőgép-hordozóval rendelkezik, a Charles de Gaulle-lel, amely 42 ezer tonnás és 2001 óta áll szolgálatban, de ez jelentősen kisebb, mint az újonnan tervezett hajó.