Mérgező vegyületek egy gyerekgyógyszerben

A Johnson and Johnson (J&J) egyik köhögéscsillapító szirupjában mérgező vegyületeket találtak, ami miatt várhatóan figyelmeztetést ad ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ-ügynökség pénteken közölte, hogy a Benylin nevű szirup nigériai készleteiben a múlt héten végzett vizsgálatok során elfogadhatatlan mennyiségű dietilénglikolt mutattak ki. Ez a felfedezés arra késztette a nigériai egészségügyi hatóságokat, hogy azonnal visszahívják a terméket. A Benylin szirupot köhögés, szénanátha és más allergiás reakciók kezelésére használják gyerekek számára.

A dietilénglikol, amelyet a hasonló összetételű etilénglikol mellett több mint 300 gyermek halálával hoztak összefüggésbe Kamerunban, Gambiában, Indonéziában és Üzbegisztánban 2022 óta, veszélyes mérgező anyagnak számít.

Az eset nyomán öt másik afrikai ország - Kenya, Ruanda, Tanzánia, Zimbabwe és a Dél-afrikai Köztársaság - is levetette a gyógyszert a polcokról.

A visszahívott készletet a J&J dél-afrikai üzemében állították elő 2021 májusában. A márka jelenleg a J&J-ből tavaly kivált Kenvue tulajdonában van, így a J&J a szennyezéssel kapcsolatos megkereséseket az új céghez irányította.

A Kenvue pénteki közleményében azt állította, hogy a nigériai tételen végzett mintavétel során a vizsgálat nem mutatott ki sem dietilén-, sem etilénglikol-szennyezést. Korábban is előfordult már, hogy köhögéscsillapító miatt adott ki figyelmeztetést a WHO. Tavaly áprilisban a pandzsábi székhelyű QP Pharmachem által gyártott Guaifenesin TG szirup vizsgált mintáiban elfogadhatatlan mennyiségű dietilénglikolt és etilénglikolt mutattak ki.