A világ leghíresebb borvidékei veszélyben

Egy friss tanulmány szerint a globális felmelegedés hatására a világ bortermelő területeinek akár 70 százaléka is alkalmatlanná válhat a szőlőtermesztésre, ami Kalifornia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Görögország híres borvidékeit is fenyegeti.

A Nature Reviews Earth & Environment folyóiratban közzétett jelentés szerint, ha a globális hőmérséklet-emelkedés meghaladja a 2 Celsius-fokot, a jelenlegi bortermelő régiók 70 százaléka válhat alkalmatlanná a szőlőtermesztésre. A kutatók szerint 29 százalékukat a szélsőséges éghajlati viszonyok, míg a maradék 41 százalékukat az alkalmazkodási intézkedések megvalósíthatósága veszélyezteti.

Az Európai Unió adatai alapján a globális átlaghőmérséklet már 1,52 Celsius-fokkal haladja meg a 2. ipari forradalom előtti időszakot, ami extrém időjárási viszonyokhoz vezetett, és jelentősen érintette a bortermelést. A decanter.com információi szerint a hozamok 1961 óta a legalacsonyabb szintre csökkentek.

Az OIV a termelés csökkenését a kedvezőtlen időjárási körülményeknek tulajdonítja, mint például a szokatlan fagyok, heves esőzések és szárazság. A Párizsi Megállapodás aláírása óta 196 ország kötelezte el magát az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, célul kitűzve, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés ne haladja meg a 2 Celsius-fokot.

A Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint azonban 2023-ban az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 1,1 százalékkal nőtt, és az ENSZ környezetvédelmi programjának jelentése szerint a jelenlegi politikák mellett a világ 2,9 Celsius-fokos felmelegedés felé tart az évszázadban.

A bordeaux-i és burgundi egyetem kutatói által végzett elemzés szerint a meglévő borvidékek 49–70 százaléka lehet veszélyben az emelkedő hőmérsékletek miatt. Különösen Spanyolország, Olaszország, Görögország és Dél-Kalifornia tengerparti és síkvidéki régiói vannak kitéve a túlzott szárazság és a gyakoribb hőhullámok miatt.

A tudósok szerint a termelők különböző szőlőfajták termesztésével és újakkal való kísérletezéssel próbálhatnak alkalmazkodni, de ezek az intézkedések nem feltétlenül elegendőek a gazdaságilag életképes bortermelés fenntartásához.

A felmelegedés azonban nem minden régióban jelent veszélyt; az Egyesült Királyság, Észak-Franciaország, Washington, Oregon és Tasmania borvidékei profitálhatnak a hőmérséklet-növekedésből. A kutatók szerint a jelenlegi borvidékek körülbelül 25 százaléka számíthat előnyökre, míg 26 százalékuk maradhat meg a jelenlegi termelési körülmények között.