Otthonfelújítási program - előre lekötni a mestereket lehet előnyös

Az 1990 előtt épült, vezetékes gázzal fűtött családi házak tulajdonosai 2024 júniusától pályázhatnak energetikai korszerűsítésre, ahol egymillió forint önrész mellett összesen 6 millió forint támogatást lehet igényelni.

A Blikk korábbi cikke szerint a program jelentős lökést adhat az építőiparnak és a kereskedelemnek, amely hozzájárulhat az ágazat fellendüléséhez. Juhász Attila, az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke az Üzlet.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a szakma nagy érdeklődéssel várja a programot, de felhívta a figyelmet arra, hogy a 108 milliárd forintos keret csak körülbelül 20 ezer ingatlan felújítására elegendő, miközben sokkal több az érintett épülettípus. Emellett a megfelelő mesteremberek megtalálása is kihívást jelenthet a kivitelezés során. A szakember szerint hasznos lenne, ha a programban el lehetne számolni azokat az építőipari termékeket, amelyeket a támogatásban részesülők a projekt bejelentése után vásároltak meg. Jelenleg azonban még nem döntöttek arról, hogy a pályázat kiírása előtt vásárolt anyagok elszámolhatók lesznek-e. A szakma azt is szerencsésnek tartaná, ha a támogatási keretösszeg gyorsabb elfogyása esetén a kormányzat kibővítené azt.

A támogatásban részesülőknek érdemes előre lekötniük a kivitelezői kapacitást és megállapodniuk a mesteremberekkel. Juhász Attila szerint valószínűleg szükség lesz az energetikai tanúsítvány meglétére is, így azt tanácsolja, hogy amint ez a feltétel ismertté válik, azonnal érdemes keresni egy erre jogosult szakembert.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Blikkben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kivitelezők ellenőrizhetők a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatbázisában, ahol a szakmai regisztráció alapján szakma és terület szerint is kereshetők. A szerződéskötéskor fontos az írásbeli megállapodás, amely tartalmazza a műszaki és pénzügyi ütemtervet, valamint az előleg ne haladja meg az első műszaki ütem árát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. egy felületet alakít ki, amely segítségével a pályázók előzetes kalkulációkat végezhetnek, és kivitelezői minősítéssel is segítik majd a lakosságot a megfelelő szakemberek kiválasztásában.

Juhász Attila szerint a támogatási csomag összege az építőipar teljesítményét tekintve nem számít óriásinak, és a kivitelezési díjak is a verseny miatt alakultak ki. Azonban a kereslet növekedése esetén a díjak 10-20 százalékkal is emelkedhetnek. Szórády Csilla, az Újház Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a felújítás során a tudatos döntések fontosak, és a komplex rendszerű szigetelés akár 50 százalékkal is javíthat az energiahatékonyságon.