Súlyos támadás érte Dnyiprót, Zelenszkij segélykiáltást küldött

Jelentős rakétatámadás érte péntekre virradóra Dnyipro városát és Dnyipropetrovszk megyét, legalább 9 ember meghalt, köztük három gyerek, 20 megsérült – írja a BBC, a Reuters és a Portfolio.

Volodimir Zelenszkij közölte, hogy a dnyiprói támadásban több lakóépületben és egy vasútállomás több emeletén keletkeztek károk. Az ukrán elnök ismét légvédelmi eszközök küldésére szólította fel a Nyugatot, hangsúlyozva, hogy ezek a védelmi rendszerek nem raktárakban kellene, hogy legyenek, hanem a terrorral szembenéző városokban és közösségekben kell telepíteni. Oroszországot felelősségre kell vonni a terrorért, és minden rakétát és Sahed drónt le kell lőni. "Ezt biztosíthatja a világ, és partnereink rendelkeznek a szükséges képességekkel. Ezt már bebizonyították a Közel-Kelet feletti égbolton, és ennek Európában is működnie kell" – írta Zelenszkij, az Izrael elleni hétvégi iráni támadásra utalva.

"Minden ország, amely légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának, minden vezető, aki segít meggyőzni partnereinket arról, hogy a légvédelmi rendszereket nem raktárakban kell tárolni, hanem a terrorral szembenéző városokban és közösségekben kell telepíteni, és mindenki, aki támogatja a védelmünket, életmentő" – jegyezte meg az ukrán elnök.

A mentőműveletek Dnyipróban zajlanak egy orosz csapás után. Egy ötemeletes épület áll lángokban, és a romok alatt emberek lehetnek. A vasútállomás is károsodott, és a támadás Szinelnyikovéban lakóházakat is érintett. Dnyipro mellett Dnyipropetrovszk megye másik két városát, Kirvij Rihet és Szinelnyikovét is rakétatámadás érte. Az ukrán állami vasúttársaság szerint a vasúti infrastruktúrát is támadás érte a megyében, két munkatársuk megsérült.

Ihor Klimenko belügyminiszter szerint összesen 9 ember vesztette életét: ketten Dnyipróban, hatan Szinelnyikovéban, és egy szülészeti klinikát is találat ért. A kilenc áldozat között három gyermek is van. A romok átkutatása még folyik, a mentőszolgálatok szerint az áldozatok száma még emelkedhet.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy a légvédelem a régiót támadó 16 rakétából 11-et, 10 drónból pedig kilencet lelőtt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a nyugatnak többet kellene tennie azért, hogy segítsen megvédeni Ukrajna légterét Oroszországtól. „Ez nem történt volna meg, ha Ukrajna elegendő légvédelmi felszerelést kapott volna, és ha a világ elszántsága elegendő lett volna az orosz terrorral szembeni ellenálláshoz” – írta az X-en a közzétett bejegyzésében. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy külön bejegyzésben a közösségi médiában megismételte Zelenszkij megjegyzéseit, és azt javasolta, hogy Ukrajna ugyanolyan védelmet élvezzen a légitámadások ellen, mint Izrael.

Donald Trump volt amerikai elnök Truth Socialon arról posztolt, hogy Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára, és felszólította Európát, hogy tegyen többet Ukrajna támogatásáért. A Reuters szerint ez hangnemváltást jelent akkor, amikor a republikánusok 61 milliárd dolláros segélycsomagról szavaznak az amerikai képviselőházban.