Dél-Korea állami nyugdíjalapja merész befektetési stratégiát alkalmaz

A Dél-Koreai Nemzeti Nyugdíjbiztosítási Szolgálat, a világ harmadik legnagyobb állami nyugdíjalapja, új befektetési stratégiájában 65%-ban kockázatos eszközökbe kíván befektetni, hogy növelje a hozamokat és megelőzze az alap kimerülését.

A Dél-Koreai Nemzeti Nyugdíjbiztosítási Szolgálat (NPS) bejelentette, hogy eszközeinek 65 százalékát kockázatos befektetésekbe fogja átirányítani, amit a jóléti minisztérium hozott nyilvánosságra egy stratégiai felülvizsgálatot követően. Az NPS célja, hogy növelje befektetési hozamait és ezzel késleltesse az alap kimerülését, ami az öregedő népesség miatt várhatóan 2055-ben következik be.

Az új eszközallokációs szabályok szerint az NPS egy "referenciaportfóliót" fog alkalmazni, amely lehetőséget biztosít a rugalmas eszközelosztásra hosszú távú célok mentén. Ez a gyakorlat eltér az eddigiektől, amikor az alap évente felülvizsgált ötéves célarányok szerint osztotta el az eszközeit, mivel a korábbi mechanizmus nem tette lehetővé az alap számára, hogy hatékonyan reagáljon a piaci trendekre és kihasználja az új befektetési lehetőségeket.

Február végén az NPS 1069,7 milliárd won (mintegy 777,68 milliárd dollár) vagyont kezelt, melynek 46,7 százalékát részvények és 16 százalékát alternatív eszközök alkották. Az alap tervei szerint tovább növelné külföldi és nem hagyományos eszközökbe történő befektetéseit is a magasabb hozamok elérése érdekében.

A Dél-Koreai kormány azonban nem csak gazdasági, hanem biztonsági kihívásokkal is szembesül. Terrorkészültséget rendeltek el Dél-Korea kambodzsai, laoszi és vietnami nagykövetségén, valamint a vlagyivosztoki és a kínai Senjang városában található főkonzulátuson észak-koreai terrortámadás lehetősége miatt. A szöuli hírszerzés szerint nagy a valószínűsége, hogy Phenjan terrorcselekményeket fog végrehajtani dél-koreai diplomaták ellen, bár Észak-Korea tagadja a vádakat. A készültséget az ötfokozatú veszélyjelző skála harmadik szintjéről negyedikre, „figyelmeztetésről″ „riasztásra″ emelték.

Április végén Dél-Korea hadserege jelezte, hogy Phenjan több rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé, amit a KCNA szerint Kim Dzsongun irányított hadgyakorlat keretében, a nukleáris robbanófejjel ellátott rakéták kilövésére alkalmas „szupernagy” rakétavetők tesztelésére. Ez a feszült helyzet további nyomást gyakorolhat a dél-koreai gazdaságra és a nyugdíjalap befektetési stratégiájára is.

Forrás: Reuters, MTI, Index