A réz árfolyamának további emelkedése

A nemzetközi piacokon továbbra is emelkedik a réz árfolyama, amit a kínai kereslet, az adatközpontok, az elektromos autózás terjedése és a mesterséges intelligencia egyaránt hajt. A tőzsdei befektetők számára ez kedvező jel, mivel a réz árfolyama gazdasági indikátorként szolgál.

A Londoni Fémtőzsdén a réz árfolyama csütörtökön 10221 dolláron zárt, ami 21 százalékos emelkedést jelent január elejéhez képest. Bár ez még nem éri el a korábbi csúcsokat, amikor az árfolyam háromszor is megközelítette a 10 800 dolláros szintet, a jelenlegi ár már nem messze van ettől.

A réz kiemelkedően fontos nyersanyag, amelynek jelentősége az energetikai átmenet során tovább nő. Az elektromos járművek, hálózatok és szélturbinák gyártásában is alapvető összetevő.

A kínai gazdaságélénkítő intézkedések bejelentése után ugrásszerűen nőtt a réz ára. Kína pénzügyminisztériuma ultra hosszú lejáratú kötvények kibocsátását tervezi infrastrukturális beruházások céljából, ami szintén hozzájárult az áremelkedéshez.

Az S&P Global előrejelzése szerint a réz iránti kereslet a tiszta energiára való átállás következtében megduplázódhat 2035-re, elérve az 50 millió tonnát. A legnagyobb felvevőpiacok az Egyesült Államok, Kína, Európa és India lesznek.

A rézbányászatban azonban lassulás várható, a Goldman Sachs szerint a bányavállalatok beruházásai 2022-ben közel 50 százalékkal alacsonyabbak, mint 2010-ben. Latin-Amerikában a bányászati zavarok a rézellátás hiányának növekedését eredményezhetik 2024-től kezdve.

A bányászati szektorban felvásárlási harcok is zajlanak, a BHP például vételi ajánlatot tett az Anglo American nevű bányászati vállalatra. A Bank of America alapkezelői felmérése szerint a portfóliókezelők nettó 13 százaléka már felülsúlyozta az árupiaci termékeket májusra, ami magyarázatot adhat az elmúlt hetek nyersanyagár-emelkedésének egy részére.