Hamarosan Romániába utazik Orbán Viktor

Az építési és közlekedési miniszter, Lázár János Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a jövőben a szatmári és a bihari részeken is gazdasági együttműködést alakítanának ki, és hogy Orbán Viktor miniszterelnök június elején a Partiumba látogat, részt vesz az RMDSZ kampányában.

Lázár János kiemelte, hogy a partiumi magyarság stratégiai partnernek számít a jövőben. A miniszter és Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke közösen tartott sajtótájékoztatón jelezte, hogy a miniszterelnök részvétele az RMDSZ kampányában azt mutatja, hogy a magyar kormány nemcsak a székelyföldi magyarságot, hanem a partiumi magyarságot is támogatja.

A nagyváradi gazdasági fórum kapcsán Lázár János arról beszélt, hogy a Debrecen és Nyíregyháza fejlesztése mellett a szatmári és a bihari részeken milyen gazdasági együttműködésekre és magyar–román kooperációra nyílik lehetőség.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unió elnöksége alatt kiemelt célként kezeli Románia schengeni csatlakozásának támogatását, és hogy a schengeni határ megszűnését Magyarország és Románia között közös társadalmi, gazdasági és nemzeti érdeknek tekintik. Lázár János kifejtette, az M49-es autópálya megépítése Szatmárnémeti irányában egy 400 milliárd forintos magyar állami beruházás lesz, és a magyar kormány abban is érdekelt, hogy Debrecen és Nagyvárad között - a vasúthálózat korszerűsítésével vagy a hódmezővásárhelyi tramtrain mintájára - egy sokkal gyorsabb összeköttetés épüljön ki.

A júniusi EP- és önkormányzati választásokra kitérve Lázár János elmondta, a voksoláson a RMDSZ-nek el kell érnie az öt százalékos küszöböt, ezzel meg kell tartania és erősítenie kell a választópolgárok bizalmát. A Maszol tudósítása szerint a tárcavezető többek között arról is beszélt, hogy fontos kérdések vannak napirenden, mert a szomszédban zajló háború okán sem mindegy, hogy ki ül az európai parlamentben.

„Van egy magyar tét és egy európai tét” – ecsetelte Lázár János. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt napok rámutattak arra, hogy nem szabad gyűlöletkeltésre politikát építeni a világban, az RMDSZ-nek pedig abban is van felelőssége, hogy stoptáblát mutasson a hazai magyarellenes, szélsőséges pártoknak. Lázár szerint “az RMDSZ-nek az Európai Parlamentben van a helye, azért, hogy az erdélyi magyar embereknek erős hangja legyen Európában, ne csökkenjen az ereje és befolyása a Kárpát-medencében, Romániában és Brüsszelben”.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szélsőséges román pártok, elsősorban a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelentette veszélyről szólva kijelentette: “épeszű magyar ember az AUR-ra nem szavazhat, az AUR-hoz nem közeledhet”.