Egymilliárd eurós pénzügyi csomagot kap Libanon

Az Európai Unió 1 milliárd eurós pénzügyi csomagot ajánlott fel Libanonnak a gazdaság megerősítésére és a migráció kezelésére, amely Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint 2024 és 2027 között lesz elérhető.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi elnökkel és Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentette be a támogatást, amely az egészségügy, az oktatás, a szociális szolgáltatások és a megfelelő vízellátás megerősítésére, valamint a libanoni fegyveres erők határvédelmi képességeinek és a csempészet elleni küzdelemnek fejlesztésére fordítható.

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy "A Libanon és Európa közötti kötelékek mélyek és erősek", és az EU elkötelezett amellett, hogy támogassa Libanont és népét, valamint hogy megerősítse a régóta fennálló együttműködést. Az uniós állam- és kormányfők áprilisi csúcstalálkozójukon megerősítették elkötelezettségüket “a Libanonban élő legkiszolgáltatottabb személyeknek, köztük a menekülteknek, az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereknek és a befogadó közösségeknek a támogatására”.

A ciprusi államfő korábban jelezte, hogy országa az Európai Unió segítségét kérte egy migrációs egyezmény megkötésére Libanonnal, mivel a migrációs helyzetet válságosnak ítéli, és Ciprus nem képes több szíriai menekült befogadására.

Az év eleje óta körülbelül 4000 menedékkérő érkezett Ciprusra, ami jelentős növekedés a tavalyi 78 menedékkérőhöz képest. Ciprus, amely közel fekszik Szíria és Libanon partjaihoz, lakosságarányosan a legtöbb menedékkérőt fogadta be az EU tagállamai közül, és április közepén felfüggesztette a szíriai állampolgárok menedékkérelmeinek feldolgozását.

Szakértők szerint a menekülthullám mögött a gázai övezeti háború által keltett regionális bizonytalanság állhat, és a Ciprusra érkező menedékkérők többsége olyan szíriai állampolgár, aki korábban Libanonban élt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint körülbelül 800 ezer szíriai menekült él Libanonban, de a helyi hatóságok szerint a szám akár a kétmilliót is elérheti, ami azt jelenti, hogy a világon a legtöbb menekült a népességszámhoz viszonyítva Libanonban tartózkodik.

A segítségnyújtás feltételeként Libanon sürgős gazdasági, banki és pénzügyi reformokat hajt végre. Ezen túlmenően a libanoni fegyveres erők és más biztonsági erők felszerelést és képzést kapnak a határigazgatáshoz és a csempészet elleni küzdelemhez.

Mai látogatásom határozottan bizonyítja, hogy az EU továbbra is támogatja Libanont és népét. Ez volt az európai vezetők világos üzenete is legutóbbi csúcstalálkozónkon: az EU elkötelezett amellett, hogy erőteljes pénzügyi támogatást nyújtson az országnak, tekintettel az előtte álló jelentős kihívásokra – fogalmazott Ursula von der Leyen. 2011 óta az EU Libanonnak nyújtott támogatása meghaladta a 3 milliárd eurót, ebből 2,6 milliárd eurót a szíriai menekültek, valamint a libanoni befogadó közösségek támogatására fordítottak.