Magyar segítséggel épül az első üzbég innovációs park

Az Üzbegisztánba irányuló magyar export tavaly 12 százalékkal nőtt, és meghaladta a 90 millió dollárt, miközben a magyar vállalkozások egyre erőteljesebben lépnek be az üzbég piacra, bár a 2020-as rekordot még nem sikerült elérni.

Az üzbég-magyar gazdasági kapcsolatok erősödéséről számolt be Varga Mihály a Taskenti Nemzetközi Befektetői Fórumon. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a miniszter kiemelte, hogy Üzbegisztán stratégiai partnernek számít a közép-ázsiai régióban, és a két ország a következő években tovább szorosítja gazdasági együttműködését.

A magyar export növekedése mellett a magyar gyártású járművek iránti kereslet is jelentős Üzbegisztánban. A magyar cégek nem csak a bankszektorban, hanem az élelmiszer- és gyógyszeriparban is egyre inkább jelen vannak, ahol az OTP Bank egyre nagyobb részesedésének köszönhetően folyamatosan növekszik a magyar jelenlét.

Az OTP Bank mellett mezőgazdasági beruházások és vízügyi fejlesztések terén is megvalósulnak magyar-üzbég együttműködések, ahol a magyar mérnöki tudásra nagy szükség van. Az üzbég-magyar gazdasági kapcsolatokat a mostani évtized elején kezdték el szorosabbra fűzni, ennek látványos pillanata volt az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ létrehozása.

Varga Mihály bejelentette, hogy az Óbudai Egyetem részvételével jön létre Üzbegisztán első innovációs és tudományos parkja, az Inno-TechnoPark. A parkban az IT, ipari robotika, okos építőipar, orvostechnika, precíziós agrárgazdálkodás, technológia-transzfer és innovációmenedzsment lesznek a fő kutatási területek.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Türk Tanács és a Magyar-Üzbég Üzleti Tanács révén a gazdasági együttműködés intenzívebbé vált. A kormány célja, hogy a világgazdasági folyamatok átrendeződése során Magyarország nyertes legyen, és ennek érdekében széleskörű gazdasági kapcsolatok kiépítésére törekszik.

Varga Mihály üzbégországi látogatása során tárgyalásokat folytatott Jamshid Khodjaev külgazdasági és befektetési miniszterelnök-helyettessel, Laziz Kudratov befektetési, kereskedelmi és ipari miniszterrel, valamint Jamshid Kuchkarov gazdasági és pénzügyminiszterrel.

Az üzbég-magyar gazdasági kapcsolatok fejlődését jól mutatja, hogy 2023-ban a kirgizisztáni exportunk pont elérte a 10 milliárd forintos szintet, ami jelzi a közép-ázsiai régióban folytatott magyar külkereskedelmi tevékenység növekvő jelentőségét. Emellett Üzbegisztán kiemelkedik a közép-ázsiai országok közül alacsonyabb korrupciós szintjével, amelyet a Transparency International elemzése is alátámaszt.