A gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyének felfüggesztése

A Budapest Környéki Törvényszék határozata értelmében a gödi Samsung SDI Zrt. gyárának környezethasználati engedélyét ideiglenesen felfüggesztették, így a gyár jelenleg hatályos engedély nélkül működik. A Göd-ÉRT Egyesület által benyújtott keresetlevél teljes halasztó hatályának elrendelése miatt a civilek a tevékenység azonnali felfüggesztését kérik a hatóságtól és a vállalattól.

A gödi akkugyár működésével kapcsolatos problémák és a lakosság panaszai évek óta ismertek, és a gyár bővítési tervei is felvetették a környezetvédelmi aggályokat. A Göd-ÉRT Egyesület a tavaly decemberben kiadott, 10 évre szóló környezethasználati engedélyt támadta meg bíróságon, arra hivatkozva, hogy a gyár működése nem felel meg a magyar és európai környezetvédelmi előírásoknak.

A civilek szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatal az engedély kiadásakor nem vette figyelembe a zaj-, levegő- és vízszennyezést, valamint az akkumulátor-hulladék kezelését. A bíróság az egyesület kérelmét megalapozottnak találta, és elrendelte a keresetindítás teljes halasztó hatályát, amely az azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva hatálytalanította a gyár környezethasználati engedélyét.

A bírósági végzés szerint a határozat végrehajtása jelentős érdeksérelmet okozna az állampolgárok számára, és a per befejezéséig nem folyhat környezethasználat a gyár területén.

A gödi akkugyár nem működhet engedély nélkül

A bíróság döntése alapján a hatóságnak és a Samsung Magyarország Zrt.-nek le kell állítania a gyár működését. A kormányhivatal a végzés ellen fellebbezhet, de a Fővárosi Ítélőtábla döntéséig a törvényszék végzése érvényben marad.

A Samsung SDI tervezi egy harmadik gyár megépítését Gödön, amely a második gyár bővítésének számít. A kormányhivatal már elindította a környezethasználati engedély módosításának engedélyeztetését, amely évi 157 ezer tonnás cellagyártási kapacitásnövelést jelentene.

Göd polgármestere, Kammerer Zoltán (független) a bővítési terveket felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, és felszólította a hatóságot, hogy ne engedélyezze a bővítést.

A környezetvédelmi eljárás során közmeghallgatást kellett volna hirdetni, de a kormányhivatal közleményében erre nem történt utalás. A dokumentumokat csak a gödi önkormányzat tette közzé, és a vármegyei közgyűlés elnökének kellett volna a közmeghallgatást meghirdetnie.

A nem hatályos környezethasználati engedély miatt a gyárbővítéshez szükséges új eljárás lefolytatásának és egy módosított engedély kiadásának jelenleg nincs jogszerű alapja.

A bíróság indoklása szerint a kormányhivatal határozata nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátor-hulladék ügyében is. Ezért az azonnali jogvédelem elmaradása súlyosabb hátrányt okozna, mint a halasztó hatály elrendelése.

A bírói döntés következménye az is, hogy a nem hatályos környezethasználati engedély miatt a gyárbővítés érdekében indított új eljárás lefolytatása nem jogszerű – a mintegy 43 ezer négyzetméter területre titokban tervezett gyáregségek építéséhez nem adható ki engedély.

Az akkumulátoriparról szóló cikksorozatunkban korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a gödi Samsung-gyárat az elmúlt években számtalanszor megbüntették, amiért nem tartotta be a tűzvédelmi, iparbiztonsági, munkavédelmi és építési szabályokat. A bírságok többnyire 2-3 milliósak voltak, miközben az állam több tízmilliárddal támogatja a céget, és a kedvező jogszabályi környezet megteremtésével – a beruházások „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé” tételével – is igyekszik elhárítani a projektek előtt álló akadályokat.

Bodnár Zsuzsa