Fiatalok a budapesti albérletárakról: így boldogulnak az egyetemisták és a pályakezdők

A budapesti albérletárak emelkedése jelentős kihívást jelent az egyetemisták és a pályakezdők számára. A fiatalok megosztották tapasztalataikat az albérleti piacról, és beszámoltak arról, milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó főbérlő.

A KSH adatai alapján 2024-ben is további áremelkedésre számíthatnak az albérlők Budapesten. Az idei év első hónapjában minden kerületcsoportban nőttek a kiadó lakások díjai, a legnagyobb mértékű drágulás a pesti külső kerületekben volt megfigyelhető, ahol 12,7%-os emelkedés történt egy év alatt.

A fiatalok számára nem egyszerű a helyzet, sokan kollégiumban vagy a szüleiknél maradnak, de vannak, akik albérletbe költöznek. Patrik, az ELTE hallgatója először kollégiumban élt, majd egy barátjával közösen bérelt egy lakást, amelynek havi díja 2019-ben 100 ezer forint volt a 11. kerület szélén. Később, a Covid ideje alatt már 110 ezer forintért béreltek lakást, ami három évvel korábban még egy kétszobás lakás ára volt.

Gréta Szegedről költözött Budapestre, és tapasztalatai alapján már nem ír alá olyan szerződést, amely rejtett költségeket tartalmazhat. Jelenlegi albérleti díja a rezsivel együtt 220 ezer forint, amit párjával közösen fizetnek, de az áremelkedések miatt édesanyjához költöztek az agglomerációba.

Kinga a Deák Ferenc tér környékén él párjával, és pozitívan nyilatkozik az albérleti életstílusról, kiemelve az önállósodást és a belvárosi élet előnyeit.

A jó főbérlővel kapcsolatos vélemények eltérőek. Patrik szerint a főbérlőnek minimális változtatásokat kellene engednie a lakáson, Gréta a kölcsönös bizalom fontosságát hangsúlyozza, míg Kinga szerint a főbérlő nem él vissza a letéttel és nem jár havi szinten ellenőrizni a lakást.