Az EKB aggodalma az UniCredit vezetői fluktuációjával és oroszországi tevékenységével kapcsolatban

Az Európai Központi Bank (EKB) aggodalmát fejezte ki az UniCredit felsővezetőinek magas fluktuációja és az oroszországi tevékenységének jövője miatt, ami Andrea Orcel vezérigazgató 2021 áprilisi kinevezése óta tapasztalható. Az EKB szerint a banknál a vezetői jövés-menés mértéke túlzott, ami kockázatokat jelenthet a belső irányításra és a stratégiák végrehajtására. Emellett az EKB készen áll arra, hogy utasítsa az UniCreditet az Oroszországgal folytatott üzleti tevékenységének csökkentésére, ami további nyomást jelenthet a bankra.

Az UniCreditnél Orcel vezetése alatt számos vezető távozott, és a bank vezetési struktúráját is átalakították, új felsővezetőket neveztek ki, és megszüntették a kettősségeket. Az olasz Intesa Sanpaolo bankkal ellentétben, ahol a vezetői csapat közel egy évtizede stabil, az UniCreditnél a személyi változások folyamatosnak tekinthetők.

Az európai bankfelügyeleti szakemberek az elmúlt hónapokban több kockázatértékelés során is felhívták az UniCredit figyelmét a magas vezetői fluktuáció okozta problémákra. Az aggodalmak pontos természetét nem ismerjük, de a személyi mozgások akadályozhatják a gördülékeny utánpótlást és késlekedést okozhatnak a bank stratégiáinak, például a digitális átalakulásnak a végrehajtásában.

Az EKB a decemberi éves értékelések eredményeinek közzétételekor hangsúlyozta, hogy a bankoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a belső irányításra, mivel a vizsgált bankok többségénél hiányosságokat tártak fel ezen a területen. Ezen felül, hónapok óta tartó tárgyalások után az EKB jogilag kötelező érvényű utasítást fog küldeni az UniCreditnek az oroszországi üzletágának leépítésére, ami az utolsó előtti lépés lenne, mielőtt az EKB szankciókat, például bírságot szabhat ki.

Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója februárban azt mondta, hogy a bank Oroszországgal kapcsolatos stratégiája változatlan, és hogy a bank folytatja orosz tevékenységének a leépítését. Az orosz leánybank tavaly 890 millió eurós adózás előtti nyereséget ért el, ami a csoporton belül 7,7%-os arányt jelentett. A leánybank hitelállománya egy év alatt megfeleződött, az alkalmazottak száma mintegy 8%-kal, 3150 főre csökkent, a bevételek azonban 17%-kal nőttek.