Washington és Jeruzsálem kegyetlen egyezsége

Az Egyesült Államok beleegyezett Izrael tervébe, hogy katonai műveletet hajtson végre a gázai Rafahban, cserébe azért, hogy Izrael ne indítson nagyszabású támadást Irán ellen.

Az Egyesült Államok és Izrael közötti egyezség értelmében Washington támogatja Izrael terveit egy katonai művelet végrehajtására a gázai Rafahban. Ez a lépés válasz lehet Teherán rakéta- és dróntámadásaira, amelyeket Izrael korábban szenvedett el. A Times of Israel szerint az egyezség részeként Izrael vállalta, hogy nem indít közvetlen megtorló csapásokat Irán ellen.

Egyiptomi forrásokra hivatkozva az Al-Araby Al-Jadeed katari hírügynökség arról számolt be, hogy az amerikai adminisztráció beleegyezett a régóta halogatott Rafah elleni invázióba. A nemzetközi közösség hónapok óta sürgeti Izraelt, hogy ne indítson támadást a város ellen a lakosság evakuálása nélkül. Rafahban több mint egy millió ember él, akik többségében északi menekültek, és ahol a Hamász maradék fegyveresei is megtalálhatóak.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke nyilvánosan megerősítette, hogy jóváhagyta a rafahi hadművelet terveit. Bejelentette, hogy már döntés született a művelet megkezdésének időpontjáról, de ennek pontos dátuma a nyilvánosság előtt egyelőre ismeretlen.