Vádat emeltek a világhírű Sycamore Gap platánfa kivágása miatt

Vádat emeltek két férfi ellen, akik a világhírű, Sycamore Gap néven is ismert platánfát vágták ki az Egyesült Királyságban, amely a 1991-es Robin Hood-filmben is szerepelt és 2016-ban az év angliai fájának választották.

A BBC jelentése szerint a 38 éves Daniel Graham és a 31 éves Adam Carruthers nemcsak a híres platánfát vágták ki, hanem a mellette elhelyezkedő Hadrianus falát is megrongálták. A férfiakat tavaly októberben vették őrizetbe, és azóta óvadék ellenében szabadlábon védekezhetnek. Mindkét férfi ellen vádat emeltek, és május 15-én kell megjelenniük a bíróság előtt.

A Sycamore Gap platánfa a 19. század vége óta állt a római fal mellett, és a Robin Hood-filmnek köszönhetően vált világhírűvé. A fa szeptemberben történt kivágása nemzetközi megdöbbenést és felháborodást váltott ki. A platánfa rendkívül népszerű volt a turisták körében, évente több millió látogató kereste fel a helyszínt, hogy megcsodálják.

A kétszáz éves fa közvetlenül a második században Hadrianus császár által építtetett, a jelenlegi Észak-Angliát az Ír-tengertől az Északi-tengerig teljes szélességében átszelő védőfal mellett állt, és rendkívül népszerű turistalátványosság volt a festői helyszín miatt.

A helyi nemzeti park szakértői reménykednek abban, hogy a kivágott platánfa csonkja idővel újból kihajthat, de hangsúlyozzák, hogy ez valószínűleg csak évek múlva derül ki.