Ki lesz Tordy Géza utódja a nemzet színészei között?

Több mint egy hónappal Tordy Géza halála után, 2024. május 3-án újra összeülnek a nemzet színészei, hogy kiválasszák a következő tagot a rangos cím birtokosai közé.

A Nemzeti Színházban tartandó eseményen a színészgrémium egy férfi kollégát fog megnevezni, hogy betöltse a megüresedett helyet. Az elmúlt év során öt kiváló művészt veszítettünk el, ami jelentős veszteség a magyar színművészet számára. A Vidnyánszky Attila vezette intézmény próbálja a lehető legnagyobb titokban megtartani a választást, amely korábban akár 86 napig is elhúzódhatott.

A Nemzet Színésze címet azok a színészek kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása és a nemzeti irodalom tolmácsolása terén kiemelkedő érdemeket szereztek. A cím egyszerre legfeljebb tizenkét színésznek adományozható, és ha valaki elhunyt, a többi cím birtokosa egyhangú szavazással választ helyette új tagot. A választás során nő helyére nőt, férfi helyére férfit választanak. A jelölteknek többek között legalább 62 évesnek kell lenniük, 40 évet a színészi pályán tölteniük, vagy legalább 20 évadot a Nemzeti Színházban.

Az elmúlt évben elveszítettük Máthé Erzsit, Balázsovits Lajost, Csomós Marit, Benedek Miklóst és Csikos Sándort. Máthé Erzsi helyére Udvaros Dorottyát, Csomós Mari után Pogány Juditot, Balázsovits Lajos után pedig Benedek Miklóst választották, aki idén januárban hunyt el. Csikos Sándor a legutóbbi, aki a Nemzet Színészei közé került.

Jelenleg a Nemzet Színészei címmel rendelkező színészek: Király Levente, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Udvaros Dorottya, Pogány Judit és Csikos Sándor.