Orbán Viktor: Ha egy ország elfelejti a labdarúgómúltját, akkor nem lesz mire felépítenie a jövőjét

Múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak – jelentette ki a miniszterelnök kedden Felcsúton, ahol Zsohár Melinda és Oláh János "Szerelemfoci" című könyvét mutatták be.

Orbán Viktor szerint a könyv elsősorban a helyiek számára fontos, de általános tanulságokat is megfogalmaz a magyar futball számára. A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar futball története és előzményei a szocialista futballban, az 1950-es évek aranycsapatában és az 1938-as világbajnoki döntőben keresendők. A magyar futball megszakítottsága ellenére mindig képes volt helyreállítani a folytonosságot, ami az akadémiák megalakításakor is megmutatkozott.

A kormányfő rámutatott, hogy a futballnak jövője nélkül a múltja is elveszik, és zárvánnyá válik. A magyar futball régi dicsőségét a jelen és a jövő megléte tartja meg.

Orbán Viktor a felcsúti labdarúgás példáján keresztül szemléltette, hogy "sohasem lehet tudni, hogy miből lesz a cserebogár". A felcsúti Puskás Akadémiáról három olyan játékos került ki, akik a mostani Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott keretében szerepelnek: Nagy Zsolt, Kleinheisler László, Sallai Roland, és egy további, szintén Felcsúton nevelkedett játékos, Tóth Balázs a tartalékok között van.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Felcsúton a Puskás Akadémia kuratóriumi elnöke, Mészáros Lőrinc finanszírozta a könyv megírását, de nem minden falu rendelkezik ilyen lehetőségekkel. Ezért a kormányfő bejelentette, hogy ha a falvakban a helyiek meg akarják írni sportklubjaik történetét, a kultuszkormányzat annyi pénzt ad hozzá, amennyit a helyiek erre a célra összeadnak.

A kiadvány bemutatásakor Oláh János elmondta, hogy a felcsúti sporttörténet feldolgozásának ötlete egy kuratóriumi ülésen merült fel. Zsohár Melinda szerint a könyv túlmutat a falu határain, és személyes emlékekre, helytörténeti és néprajzi vonatkozásokra, valamint igaz anekdotákra épül. Felcsúton már az akadémia megalakulása előtt is NB I.-es és NB III.-as játékosok nevelkedtek férfi, illetve női vonalon is.

Major Anita, a kiadvány egyik szerkesztője, a könyv lokális identitás erősítő szerepét és a sport közösségépítő erejét emelte ki, hangsúlyozva, hogy a sport mindig erősíti a közösségeket, és összehozza az embereket.