Rekorder LEGO terepasztal a Budapest Comic Conon

A Budapest Comic Con látogatói idén nemcsak a külföldi sztárvendégekkel, a lenyűgöző cosplayekkel és a különféle kitelepülésekkel találkozhattak, hanem a világ legnagyobb LEGO kockákból épített terepasztalával is, amely a Star Wars: Lázadók tévésorozat Lothal bolygóját formázza meg.

A dioráma méretei valóban lenyűgözőek: 45,7 négyzetméter alapterületen terül el, 11,88 méter hosszú és 3,84 méter széles, és több mint 1 millió LEGO kockából, valamint közel 1500 minifigurából áll össze. Az apa és fia által indított projekt három évvel ezelőtt kezdődött a koronavírus-járvány idején, és nem a rekorddöntés volt az elsődleges cél. Czilli Botond szerint kisebb projektekkel indultak, de az idő múlásával egyre nagyobb lett a vállalkozás.

A modell megalkotásában a RoLUG, a LEGO Csoport által hivatalosan elismert romániai rajongói közösség 26 tagja vett részt. A bukaresti Comic Conon mutatták be először a diorámát, ahol elnyerték a világ legnagyobb diorámája címet, ezzel megdöntve a korábbi, egy 31 négyzetméteres francia terepasztal által tartott rekordot.

Czilli Bence elmondása szerint a Lázadók sorozat minden jelenetét átnézték, és ezek alapján dolgozták ki az épületek tervét. A sorozatban nem szereplő részeket a csapat saját elképzelései szerint alakították ki, figyelembe véve a tagok egyéni erősségeit. A diorámában rejtett vicces részletek is helyet kaptak, például számos macska, valamint a "Brian élete" és az "Alien vs. Predator" filmekből vett jelenetek is megtalálhatóak.

A dioráma egyik különlegessége, hogy egyetlen eleme sem van összeragasztva, ami nemcsak a darabok sértetlenségét szolgálja, hanem a rekorddöntés feltétele is volt.

Az építési folyamat nemcsak időben, hanem térben is igazi csapatmunkát igényelt, mivel a részleteket különböző helyszíneken - Bukarestben, Nagyváradon, Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Temesváron, Marosvásárhelyen, Brassóban és Aradon - készítették el, majd Bukarestben állították össze a különálló részeket először.