Oroszország saját Wikipédia-klónt indított

Oroszország vádakat fogalmazott meg a Wikipédia megbízhatatlanságával és részrehajlásával kapcsolatban, ezért létrehoztak egy saját, erősen cenzúrázott enciklopédiát, amely a Ruviki néven fut és az orosz Wikipédia közel 2 millió cikkének módosított változatát tartalmazza.

Az új platformot az állam szponzorálja, és a 404.com beszámolója szerint az orosz Wikipédia klónjaként működik, de a szerkesztés során eltávolították azokat a részeket, amelyek negatívan ábrázolhatják az orosz vezetést. A Ruviki, amely az URL-ben „ruwiki”-ként szerepel, minden orosz nyelvű Wikipédia-cikket lemásolt, de szigorú cenzúrát alkalmazott. A szerkesztés során különösen kerülték a „külföldi ügynökök” és az orosz kormányt kritizáló személyek vagy szervezetek említését.

A Ruviki cikkeiben a prominens „külföldi ügynökök” közé tartozik az Alekszej Navalnij által létrehozott alapítvány és a Memorial nevű szervezet, amely a szovjet terror áldozatainak emlékét őrzi. A Memorialt 2022-ben feloszlatták, de tevékenységét Lettországban folytatja. A Ruviki cikkekben Navalnijt például „videóbloggerként” írják le, aki „szélsőséges tevékenységben vagy terrorizmusban való részvételéről” ismert.

Vlagyimir Medejko, a Ruviki irányítója szerint a Wikipédia problémákkal küzd a megbízhatóság és semlegesség terén, ezért szükség van egy alternatívára. Medejko júniusban jelentette be a projektet, amelynek célja, hogy az orosz nyelvű Wikipédia-cikkeket úgy módosítsák, hogy azok minden orosz felhasználó számára „megbízhatóak” legyenek.

A módosítások azonban jelentős mértékűek voltak. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkek közül mintegy 110 teljesen eltűnt, míg másokat drasztikusan átszerkesztettek. Az „Orosz invázió Ukrajnában” cikk például „Katonai akciók Ukrajnában (2022-ben)” címmel jelent meg, és az orosz álláspontot tükrözi. A Ruviki nem tesz említést a börtönökben történt kínzásokról és az orosz kormány képviselőinek botrányairól sem. Anna Politkovszkaja, a csecsenföldi háborúról tudósító és meggyilkolt újságírónőről szóló cikk is lényegesen rövidebb a Ruvikin, mint a Wikipédián.

Constantine Konovalov grafikus elemzése szerint az orosz Wikipédia és a Ruviki azonos témájú cikkeiben több százezer változás történt. A szólásszabadságról szóló cikkekben 205 ezer, az emberi jogokról szóló cikkekben 158 ezer, a politikai foglyokról szóló cikkekben 96 ezer, míg az oroszországi cenzúráról szóló cikkekben 71 ezer változást hajtottak végre.