Harry herceg nem citálhatja Rupert Murdochot

Hiába próbálkozott Harry herceg, nem sikerült bevonnia Rupert Murdochot az ausztrál médiamágnás lapkiadó vállalata, a News Group Newspapers (NGN) ellen indított perébe, amelyet a hangüzeneteinek illegális lehallgatása miatt kezdeményezett. A brit felsőbb bíróság döntése értelmében a hercegnek nincs lehetősége kibővíteni a keresetét.

Harry herceg és több pertársa az NGN, a Sun és az időközben megszűnt News of the World kiadója ellen indított pert, mivel a bulvárlapok illegálisan hozzáfértek hangpostafiókjukhoz. A kiadót hekkeléssel és törvénytelen információgyűjtéssel vádolják. Harry herceg a keresetet két irányban is ki akarta egészíteni: egyrészt a kilencvenes évek közepéig visszamenőleg, hogy édesanyja, Diana hercegnő törvénytelen megfigyeléseit is belefoglalja, másrészt pedig szerette volna, ha a per tárgyát képezik felesége, Meghan Markle 2016-os megfigyelései is.

A bíróság azonban elutasította ezeket a kiegészítéseket, viszont lehetőséget adott arra, hogy a vezetékes telefonjának lehallgatására vonatkozó vádakkal bővítse a keresetét, és további vádakat fogalmazzon meg a már érintett újságírók és magánnyomozók ellen.

Harry herceg azért szerette volna bevonni a perbe Rupert Murdochot, mert úgy vélte, a médiamágnás tisztában volt az NGN visszaéléseivel. A bíró azonban úgy ítélte meg, hogy az ilyen "trófeákkal" szembeni vádak, mint amilyen Murdoch, nem adnak hozzá semmit a keresethez. Az NGN szóvivője szerint a bíróság ezzel "teljes mértékben igazolta" az ő álláspontjukat.

A bíróság szerint Harry herceg ügyvédei folyamatosan újabb részletekkel próbálják kiegészíteni a keresetüket, ahogy újabb információk kerülnek elő, de a tárgyalás nem nyomozás. A perben tárgyalt esetek első meghallgatására 2025 januárjában kerül sor.