Az emberiség mélyreható változásokat okoz a Földben

Az emberi tevékenység nemcsak a Föld felszínét és éghajlatát formálja át, hanem a felszín alatti mélyrétegeket is, amelyek több száz métertől több kilométeres mélységig terjednek.

Egy kutatócsoport a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének és a föld alatti tározók sós vízzel történő pótlásának hatásait vizsgálta. Az ilyen beavatkozások megváltoztatják a föld alatti víz összetételét és mozgását, amelyek közül néhány évmilliók óta érintetlen volt. A hidraulikus rétegrepesztés, amely során a mély kőzetformációkból nyerik ki az olajat és a gázt, rengéseket okozhat szeizmikusan inaktív területeken, és baktériumokat juttathat a földalatti környezetekbe.

A felszín alatti folyadékok mozgása az emberi tevékenység következtében jelentősen megnőtt a természetes keringéshez képest. Jennifer McIntosh, az Arizonai Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője szerint fontos felismerni az emberi hatás nagyságát a felszín alatti folyadékok cirkulációjára.

Grant Ferguson professzor, a tanulmány másik vezető szerzője hangsúlyozza, hogy a felszín alatti mélyrétegek a legtöbb ember számára láthatatlanok és tudat alatt maradnak, ezért fontos tudatosítani a tevékenységek környezeti hatásait.

A felszín alatti rétegek ismeretlen aspektusai aggodalomra adnak okot az éghajlati válság lehetséges megoldásai kapcsán. A szén-dioxid-tárolási stratégiák, a lítium kitermelése és a geotermikus energia használata mind befolyásolhatják a föld alatti rétegeket. McIntosh szerint a mély felszín alatti rétegeket az éghajlati válság megoldásának részeként kell kezelnünk, és többet kell tudnunk róluk, mint a Mars felszínéről.