Donald Trump 9000 dolláros bírságot kapott tárgyalása elején

Donald Trump volt amerikai elnök 9000 dollár pénzbírságot kapott, mert közösségi médiafelületein kritizálta a tárgyalásán résztvevő tanúkat és esküdteket.

A tárgyalás, amelyen Trumpot azzal vádolják, hogy 130 ezer dollárral lefizette Stormy Daniels pornószínésznőt és Karen McDougal playmate-et a 2016-os elnökválasztás kampányidőszakában, hogy ne beszéljenek viszonyukról, jelenleg is zajlik. Az eljárás azért indult ellene, mert állítólag céges pénzből fizette ki az összeget, és azt "jogi kiadásként" könyvelte el.

A bírósági ülés kezdetén Juan Merchan bíró 9000 dollár pénzbírságot rótt ki Trump-ra, mivel a politikus megszegte a tárgyalással kapcsolatos hallgatási előírásokat. Trump a TRUTH Social nevű közösségi oldalon és két kampányoldalán tett közzé állításokat, amelyek miatt a bíró kifogást emelt.

Trumpnak posztonként 1000 dollár büntetést kellett fizetnie, és Merchan bíró felszólította őt az irományok törlésére. A kifogásolt bejegyzésekben a volt elnök a tárgyalásán résztvevő tanúkat és esküdteket bírálta.

A tárgyaláson Keith Davidsont, Stormy Daniels és Karen McDougal egykori ügyvédjét is kihallgatták, aki saját vallomása szerint a pénz negyvenöt százalékát tehette zsebre. Az ügyben magát már bűnösnek valló Michael Cohen, Trump hírhedt fixere fizette le Stormy Danielst, a kenőpénzt pedig Trump már elnökként havi részletekben törlesztette.

A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik, amit több lap, köztük a CNN is élőben közvetít.

Daniels 2011-ben beszélt először a volt elnökkel való viszonyáról, és akkor poligráfos hazugságvizsgálatot is végeztek rajta, amely igazolta vallomását. A pornószínésznő Trump politikai karrierjének kezdetekor attól tartott, hogy veszélybe kerülhet tíz évvel korábbi futó viszonyuk miatt, különösen mivel állítása szerint már évekkel korábban megfenyegették, hogy sose beszéljen róla.

Cohen, aki évtizedeken át volt Trump legbizalmasabb ügyvédje és számos zavaros ügyét simította el, rendszeresen rögzítette beszélgetéseit Trumppal. Egy ilyen felvételen Trump és Cohen azon agyalnak, hogyan fizethetnék ki 150 ezer dollárt a National Enquirer tulajdonosainak, akik megvásárolták Karen McDougal történetét, aki állítása szerint 2006-ban tíz hónapon át volt viszonya a nős, újdonsült apuka Trumppal.

Ha a most hetvenhét éves Trumpot elítélik, pénzbírságot vagy akár négy év börtönbüntetést kaphat, ami azt jelentheti, hogy a republikánusok esélyes elnökjelöltjéből hónapokkal az amerikai elnökálasztás előtt lesz elítélt bűnöző.

Címlapfotó: KENA BETANCUR/Getty Images via AFP