Húsz évvel ezelőtt csatlakoztunk az Európai Unióhoz

Az Európai Unió történetének legnagyobb bővítése óta húsz év telt el, amikor Magyarország és további kilenc ország csatlakozott az EU-hoz.

Az EU történetének legnagyobb bővítése 2004. május 1-jén történt meg Athénban, amikor Magyarország, Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia aláírta a Csatlakozási Szerződést. A csatlakozás előtt Magyarország már 1998 óta folytatott tárgyalásokat az EU-val, melyek 2002-re fejeződtek be, és a népszavazást 2003. április 12-én tartották, ahol a résztvevők 83,76 százaléka támogatta a belépést.

Az új tagállamok számára a csatlakozás új lehetőségeket nyitott meg, mint például a szabad határátlépés, a nyugat-európai munkavállalás, valamint az áruk, szolgáltatások és tőke szabad mozgása. Az egységes európai szabályozás jelentős változásokat hozott a polgárok életében.

Az Eurobarométer felmérése szerint a csatlakozott tagállamok polgárai átlagosan 79 százalékban érzik úgy, hogy országuk profitált az uniós tagságból.

Az EU hivatalos oldalán közzétették a csatlakozás óta eltelt időszak legfontosabb változásait. Ezek közé tartozik a tartós gazdasági növekedés, ahol például Észtország GNI növekedési rátája meghaladta a 8 százalékot, és a többi országban is jelentős növekedést tapasztaltak. A GDP aránya, a szegénység és társadalmi kirekesztés mértéke, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya is jelentősen javult. Hét ország bevezette az eurót, a mezőgazdasági termelés értéke megháromszorozódott, több mint 2,7 millióan éltek a külföldi tanulás lehetőségével, kilenc ország teljes jogú tagja lett a schengeni térségnek, és jelentősen nőtt az újrafeldolgozott hulladék aránya. Az átlagos várható élettartam majdnem felzárkózott az EU átlagához, és az életminőséggel való elégedettség is növekedett.