A kormány új otthonfelújítási programja és a várható hatások

Az április elején bejelentett kormányzati otthonfelújítási program jelentős változásokat hozhat az építőiparban, ahol a szektor lendületbe jöhet, és a gazdaság egészét is élénkítheti. Az MBH elemzése szerint a program közel 20 ezer családi ház felújítását teheti lehetővé.

A kormány által bejelentett új otthonfelújítási program, mely a REPowerEU keretéből 108 milliárd forintot irányoz elő, kizárólag energetikai hatékonyságjavításra használható fel, és eltérő támogatási mértéket kínál a járásokban. A korábbi programoktól eltérően, ezúttal a gyermekkel nem rendelkezők is igénybe vehetik a támogatást.

A támogatás és hitel kombinációjaként működő programban a vissza nem térítendő támogatás maximuma a beruházás helyszínétől függ, és egy minimum 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni. A felújítások során szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint a használati melegvíz rendszer és fűtésrendszer korszerűsítésére lehet fordítani a forrásokat.

Az elemzés rámutat, hogy a magyar lakásállomány mintegy 40 százaléka rossz energetikai besorolású, míg az átlagos kategóriába a lakások 55 százaléka sorolható, és csupán kevesebb mint 5 százalékuk kedvezőbb energetikai osztályba tartozik. A programnak köszönhetően az építőipar anyagigénye növekedhet, ami javíthatja az alapanyag-gyártók kapacitáskihasználtságát és az építési vállalkozók megrendelésállományát, valamint munkaerőigényét is.

A kis- és középvállalkozások számára a program különösen kedvező lehet, mivel ők vannak leginkább érintve a fejlesztések kivitelezésében. Az ÉVOSZ kommunikációja szerint az építőanyagok terén nincs hiány, de a nagy érdeklődés esetén logisztikai nehézségek adódhatnak, és a szakemberhiány is problémát jelenthet.

A program nemcsak az építőiparra gyakorolhat pozitív hatást, hanem az egész gazdaságot is élénkítheti az áfa, szja, járulékok és a társasági adó révén. Az elemzés szerint jelentős árfelhajtó hatásra nem kell számítani, de a végleges részletszabályok ismeretében ez még változhat.