Állami milliárdok és fantomizálódott cégek: nyomozás a covid-gyorstesztek ügyében

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem tudja kiadni a Fidesz-közeli vállalkozásokkal kötött szerződésekhez kapcsolódó iratokat, mivel azokat a nyomozók lefoglalták. A két cég összesen közel 5 milliárd forint értékű, túlárazottnak tűnő covid-gyorstesztek szállítására kötött szerződést az állammal, majd százmilliós osztalékok kifizetése után fantomizálódtak.

Az OKFŐ vezetője, Révész János válaszlevelében jelezte Ujhelyi István európai parlamenti képviselőnek, hogy a dokumentumokat hatósági eljárás keretében lefoglalták, ezért nem tudja azokat rendelkezésre bocsátani. Ujhelyi azért fordult az OKFŐ-höz, mert meg akarta ismerni a szerződések teljes dokumentációját, beleértve a közbeszerzési eljárások mellőzésének okait, a cégek kiválasztásának és alkalmasságának vizsgálatát, valamint a szerződések teljesítésével kapcsolatos információkat.

A szerződések részletei a következők: a Rayrai Szolgáltató Kft. 2020. november 17-én 93 millió 870 ezer forint értékben, majd november 23-án 1 milliárd 627,5 millió forint értékben szerződött az ÁEEK-vel gyorstesztek szállítására. A Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft. pedig 3 milliárd 150 millió forint értékben kötött szerződést 1 millió darab gyorstesztre.

A Rayrai Kft. esetében a cég tulajdonosai között volt Kupper András volt fideszes parlamenti képviselő és Tasnádi László volt belügyi államtitkár. A cég osztalékot fizetett ki tulajdonosainak, majd 2021-ben és 2022-ben veszteséges lett, ezért 2023 januárjában felszámolás alá került. A Minerva Kft. ügyvezetője, Martos Dániel korábban a ferencvárosi Fidesz vezetője volt, majd Szijjártó Péter parlamenti gyakornoka lett. A cég 2021-ben került eladásra egy 19 éves fiatalnak, aki osztalékot vett fel, majd a cég felszámolását kezdeményezték.

Ujhelyi István szerint a covid-járvány idején történt állami beszerzések a NER történetének egyik legvisszataszítóbb visszaélése, és hangsúlyozza, hogy a jogállam maradványai esetén a korrupt beszerzések nem maradhatnak büntetőjogi következmények nélkül. Mindkét cég esetében nyomozás folyik: a Rayrai Kft. ügyében a rendőrség nyomoz, a Minerva Kft. ügyét pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal után az V. kerületi rendőrök vették át.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2024 februárjában a fantomizálódás gyanúja miatt indított eljárást a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel szemben. A Minerva Kft. csak a beszerzések előtt három hónappal jött létre, három év alatt csupán ez az egy beszerzés hozott neki bevételt, majd tavaly októberben elindult a felszámolása. Martos Dániel és üzlettársa, Palócz Adrienn 2021-ben szálltak ki a Minervából, amelyet egy borsodi zsákfaluban élő fiatalnak adtak el. Ekkor fejenként 98 millió forint osztalékot fizettek ki nekik, majd elkezdődött a cég felszámolása.

A Rayrai Kft. egy thaimasszázs-szolgáltatóból vált milliárdos árbevételű gyógyászati nagykereskedővé. Az 1,72 milliárdos állami megbízás előtt és közben a cégben Kupper András és Tasnádi László lettek tulajdonosok, ők osztalékként 795 millió forintot kaptak. Mivel a cég 2021-ben és 2022-ben is minimális árbevétel mellett már veszteséges volt, idén január 1-jén megindították a felszámolását. A Hvg.hu cikke nyomán Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdése feljelentésként landolt a rendőrségen, ahol először elutasították, de az ügyészség mégis nyomozást rendelt el.