A fenntarthatóság útján a magyar vállalatok

Magyarországi vállalatok és szakértők egyre inkább a zöld üzletmenet és a fenntartható napi működés felé fordulnak, legyen szó finanszírozásról, ipari tevékenységről, energetikáról vagy az épületszektorról. Az ESG, a zöld technológia, valamint a környezeti és társadalmi szempontok egyre nagyobb hatással vannak az üzleti világra, amit a fenntarthatósági jelentések, energetikai fejlesztések, partnerségi megállapodások és zöld minősítések bejelentése is alátámaszt.

Magyar Telekom: Három pilléren nyugszik a fenntarthatóság

A Magyar Telekom fenntarthatósági jelentése a klímavédelem, a digitalizáció és a sokszínűség, esélyegyenlőség területén határozta meg céljait. A vállalat 2023-ban részletes terveket dolgozott ki a zöld átmenetre, amelyekkel 2030-ig 80%-os üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentést terveznek elérni a scope 1-2 területeken. Emellett olyan termékek és szolgáltatások fejlesztésén dolgoznak, amelyek elősegítik az éghajlatváltozás mérséklését vagy az ahhoz való alkalmazkodást.

Vitesco Technologies: Fenntarthatóság a hajtástechnológiák terén

A Vitesco Technologies harmadik fenntarthatósági jelentésében a GRI, az ENSZ SDGs, az ENSZ Globális Megállapodás szabványai és a TCFD standardjai alapján számolt be fejlesztéseiről. A vállalat 2023-ban lényegességi elemzést végzett a CSRD irányelvnek megfelelően, és ennek megfelelően fejlesztette fenntarthatósági programját. A közép távú cél, hogy 2030-ra a 2019-es bázisévhez képest 100%-kal csökkentsék a saját tevékenységeikből származó üvegházhatású gázkibocsátást, és 2030-ig a 2021-es bázisévhez képest 25%-kal mérsékeljék az abszolút (Scope 3) kibocsátást.

E.ON: Zöld áram a cégcsoport ingatlanjainál

Az E.ON Hungária Csoport 2024. január 1-jétől csaknem hetven ingatlanján zöldenergiát használ. A megújuló forrásból származó zöldenergia-szerződés az E.ON saját tulajdonú telephelyeit, üdülőit, egyes ügyfélszolgálati irodáit és több bérelt ingatlanát is érinti. A cégcsoport szén-dioxid kibocsátása évente 2038 tonnával csökken, ami egyenértékű 1025 személyautó éves szén-dioxid kibocsátásával vagy 408 hektár erdő éves széndioxid-megkötő képességével.

Opus Energetika: Energiapiaci fejlesztések

Az Opus Energetika cégcsoport dekarbonizáció, ellátásbiztonság és innováció mentén valósítja meg fejlesztéseit. Az ÜHG kibocsátásuk 2022-höz képest közel 40%-kal csökkent. A fejlesztések között szerepel a megújuló energiaforrások bevezetése, az alállomások energiafelhasználásának optimalizálása és a régi, elavult katódállomások rekonstrukciója.

MBH Bank és Ipoly Erdő Zrt.: Együtt az erdőkért

Az MBH Bank és az Ipoly Erdő Zrt. együttműködése keretében támogatják a Nyírjesi Parkerdő aszály- és viharkárokat szenvedett erdőállományainak rehabilitációját. A bank egy belső kezdeményezés keretében Tolna vármegyében 13 000 őshonos facsemetét ültetett el, amelyek évente 220 tonna szén-dioxidot képesek megkötni.

Forest-Vill Kft.: EcoVadis elismerés

Az EcoVadis Committed elismerést kapott a Forest-Vill Kft., amelyet a fenntarthatósági minősítések készítésére szakosodott nemzetközi ügynökség adott ki. A cég üzleti tevékenységét és vállalatirányítási rendszerét 21 kritérium és négy terület mentén értékelték. A Forest-Vill Kft. egyik projektje Magyarország eddigi legnagyobb energiatárolójának építése Szolnokon.