A Dortmundnak anyagilag jobban megéri kikapni a BL-döntőben

A Tycsports.com argentin honlap szerint a Borussia Dortmund számára pénzügyileg előnyösebb lehet, ha nem nyeri meg a Bajnokok Ligája döntőjét a Real Madrid ellen.

A Bajnokok Ligája döntője június elsején kerül megrendezésre a Wembley Stadionban, ahol a Borussia Dortmund a Real Madriddal mérkőzik meg. A győztes csapat jelentős pénzjutalmat kap az UEFA-tól, a győztes 20 millió eurót, míg a vesztes 15,5 millió eurót. Ezen a ponton még úgy tűnik, hogy a győzelem a pénzügyileg vonzóbb opció.

Azonban a helyzet bonyolultabbá válik, amikor figyelembe vesszük, hogy a Real Madrid Jude Bellinghamet 103 millió euróért vásárolta meg a Dortmundtól, és a szerződés tartalmaz egy olyan záradékot, amely szerint ha a Real Madrid Bellinghammel a soraiban megnyeri a Bajnokok Ligáját, további 25 millió euró jár a Dortmundnak. Így, ha a Dortmund a döntőben veszít, a második helyezettnek járó 15,5 millió euróhoz hozzáadódik a Real Madridtól kapott 25 millió euró, ami összesen 40,5 millió eurót tesz ki.

A Real Madrid eddig a legtöbb pénzt kereste a döntőig vezető úton, összesen 133 millió eurót, míg a Dortmund 120 millió eurót gyűjtött össze. Ha a Real Madrid nyer, akkor a bevételük 153 millió euróra nő, míg a Dortmundé 135,5 millió euróra, de ehhez hozzáadódik a Bellinghamért kapott 25 millió euró, így a Dortmund összbevétele 160,5 millió euróra emelkedik, ami több, mint a Real Madridé. Ha viszont a Dortmund nyer, akkor a bevételük 140 millió euró lesz, míg a Real Madridé 148,5 millió euróra nő.

Tehát, bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet, a Borussia Dortmund számára rövid távon anyagilag megérheti a vereség a Bajnokok Ligája döntőjében. Azonban hosszú távon a Bellinghamért járó bónusz a következő években is lehívható, és a Real Madridnak nagyobb esélye van arra, hogy a jövőben ismét BL-győzelmet arasson, mint a Dortmundnak egy újabb döntő megnyerésére.