Kínai cementgyártó részvényeinek rejtélyes zuhanása tisztázódott

Egy kínai cementgyártó vállalat részvényárfolyama néhány perc alatt drámai mértékben esett vissza, most pedig fény derült az esemény hátterében meghúzódó okokra, amelyekről a Bloomberg számolt be.

A China Tianrui Group Cement részvényei, melyek korábban 5-6 hongkongi dolláros árfolyamon mozogtak, hirtelen mindössze 5 centre zuhantak. Az eset kapcsán korábban bennfentes információk várható közzététele miatt függesztették fel a részvények kereskedését. Most kiderült, hogy a zuhanás mögött részben egy margin call állt, amely során a cég részvényeinek 4,5 százaléka, összesen 133 millió részvény került hirtelen az eladói oldalra, ami tovább súlyosbította az árfolyam esését. Ezt a részvénycsomagot Li Liufa, a cég alapító nagytulajdonosának közvetett tulajdonában lévő Yu Kuo vállalat margin számláján helyezték el.

Az említett napon a közkézhányadba tartozó részvények közel egyharmada cserélt gazdát, és a kereskedés utolsó néhány percében több mint 80 millió részvény talált új tulajdonost. Azonban még nem tisztázott, hogy milyen eladások vezettek az eredeti árfolyameséshez, ami végül a margin callt kiváltotta.

Kínai vállalatok gyakran használják saját részvényeiket fedezetként kölcsönök és hitelek mögött. Amennyiben ezeknek a részvénycsomagoknak az értéke jelentősen csökken, szükségessé válhat további fedezet elhelyezése, vagy ha ez nem történik meg, akkor a részvények értékesítésével zárják a pozíciókat, ami a China Tianrui Group Cement esetében is megtörtént.