Jogerősen elítélték a veronai buszbaleset áldozatainak szüleit zaklató férfit

A Fővárosi Törvényszék másodfokon megerősítette a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit zaklató férfi büntetését, aki 1 év 6 hónap fogházbüntetést kapott, 3 évre felfüggesztve.

A bíróság ítélete szerint a férfi, M. Z., aki korábban maga is a tragédia sújtotta gimnázium diákja volt, de nem tudott beilleszkedni és elhagyta az intézményt, a sajtóból értesült a tragédiáról, és úgy döntött, hogy a gimnáziumi diákok hozzátartozóit fogja célba venni. Az áldozatokat közösségi oldalon létrehozott hamis profilokkal rendszeresen, súlyosan és kegyeletsértő módon zaklatta rasszista üzenetekkel.

Az ügyészség szerint az elsőfokú bíróság helyesen ítélte meg az eset körülményeit, így a másodfokú bíróság nem látott okot az enyhébb büntetésre. Az ítéletet tettarányosnak és méltányosnak találták, így az jogerős lett.

A veronai buszbalesetet okozó sofőrt korábban, 2022-ben ítélték el 6 év börtönbüntetésre. A baleset 2017. január 20-án történt, amikor a busz egy autópályahíd pillérének ütközött Veronában, és a jármű kigyulladt. A tragédiában 18 utas vesztette életét, többségük diák volt. A buszon összesen 56-an utaztak, 43 diák és 13 felnőtt, tanárok és szülők egyaránt. Ez volt az elmúlt két évtized legsúlyosabb közlekedési balesete.

A vádirat szerint volt, olyan szülő, akit azzal fenyegetett, hogy elvágja a torkát, de olyan is előfordult, hogy az egyik gyerekkel kapcsolatban azt írta, hogy reméli sokat szenvedett a lángok között. A bűnösségét tagadó férfi másfél év fogházat kapott első fokon, de a büntetését három év próbaidőre felfüggesztették. A bíróság helybenhagyta a felmentésért fellebbező férfi ítéletét, így az jogerős. A másodfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletének teljeskörű felülvizsgálatánál arra a következtetésre jutott, hogy a kerületi bíróság a bizonyítást a büntetőeljárás szabályainak megfelelően folytatta le, valamennyi szükséges bizonyítékot beszerzett, és a bizonyítékok értékelésénél logikai hibát nem követett el.